Οικιακός συναγερμός

Η σύγχρονη πραγματικότητα δεν μας επιτρέπει σήμερα να νιώσουμε ηρεμία και ασφάλεια ούτε καν στον ιδιωτικό μας χώρο, το σπίτι μας. Η αύξηση του αριθμού των διαρρήξεων και των ληστειών σε κατοικίες είναι κατακόρυφη, ενώ οι δράστες δρουν πια σήμερα κάθε ώρα, ανεξάρτητα αν είναι μέρα ή νύχτα.

Η πρώτη λύση που έρχεται στο μυαλό μας είναι βέβαια ο οικιακός συναγερμός. Ένας οικιακός συναγερμός μπορεί να «οχυρώσει» σε μεγάλο βαθμό το χώρο μας. Αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των περιφερειακών συσκευών που θα προσθέσουμε στο βασικό σύστημα συναγερμού που θα επιλέξουμε.

Η ποικιλία των προϊόντων σήμερα, όσον αφορά τον οικιακό συναγερμό, είναι πραγματικά μεγάλη. Δεν έχουμε παρά να συμβουλευτούμε εξειδικευμένους τεχνικούς που θα μελετήσουν το χώρο μας και θα μας βοηθήσουν στην επιλογή μας. Αυτό που είναι επίσης σημαντικό σήμερα είναι ότι η σύγχρονη εξέλιξη της τεχνολογίας είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι τιμές των οικιακών συναγερμών, ενώ ταυτόχρονα έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

Ένας οικιακός συναγερμός έχει ως πρωταρχικό σκοπό του να αποθαρρύνει τους επίδοξους διαρρήκτες. Σίγουρα ένα σπίτι με συναγερμό δεν θα είναι η πρώτη επιλογή του διαρρήκτη. Γι' αυτό κι ένας οικιακός συναγερμός καλό είναι να περιλαμβάνει συσκευές οι οποίες θα προστατεύουν το σπίτι μας περιμετρικά, πριν ο δράστης πλησιάσει καν στην πόρτα μας.

Ένας οικιακός συναγερμός χρησιμοποιεί συνήθως για την περιμετρική προστασία μία ή περισσότερες εξωτερικές κάμερες, που καταγράφουν και αποθαρρύνουν τους κλέφτες. Ένας οικιακός συναγερμός διαθέτει ακόμα ραντάρ, δηλαδή ανιχνευτές κίνησης, οι οποίοι αξιοποιώντας την τεχνολογία υπερύθρων διακρίνουν τους επίδοξους εισβολείς από τα περαστικά ζώα. Πολύ σημαντικό είναι ο οικιακός συναγερμός να διαθέτει φώτα ασφαλείας με αισθητήρες υπερύθρων. Όταν ο ανεπιθύμητος επισκέπτης «λουστεί» ξαφνικά στο φως, σίγουρα θα προτιμήσει να φύγει παρά να συνεχίσει το έργο του.

Αλλά και στο εσωτερικό του σπιτιού μας ο οικιακός συναγερμός φροντίζει να προασπίζει τα υπάρχοντά μας αλλά κι εμάς τους ίδιους με αντίστοιχες συσκευές. Οι μαγνητικές επαφές σε πόρτες και παράθυρα μας ειδοποιούν ηχητικά όταν κάποιος περνά από αυτές. Οι αισθητήρες θραύσης κρυστάλλων και οι ανιχνευτές καπνού μας ειδοποιούν όταν συμβεί κάτι ανάλογο. Ύστερα, ένα ραντάρ, κι αυτό αδρανές στα κατοικίδια, θα πυροδοτήσει το συναγερμό σε περίπτωση που διαρρήκτης καταφέρει να παρεισφρήσει στον ιδιωτικό μας χώρο. Τότε θα ηχήσει η σειρήνα. Ένας οικιακός συναγερμός περιλαμβάνει συνήθως δύο σειρήνες, μια εξωτερική και μια εσωτερική, σε περίπτωση που η πρώτη εξουδετερωθεί με κάποιον τρόπο. Μια κάμερα ασφαλείας στον εσωτερικό χώρο, φανερή ή κρυφή, θα αποθαρρύνει επίσης αλλά και θα καταγράφει πολύτιμα ίσως στοιχεία για την ασφάλεια του σπιτιού μας.

Ο οικιακός συναγερμός μας μπορεί να είναι ενσύρματος ή ασύρματος. Όλες οι πληροφορίες στέλνονται από το σύστημα στην κεντρική μονάδα, που τις αξιολογεί και «δρα» αναλόγως. Εμείς τον χειριζόμαστε με το πληκτρολόγιο, ενώ τον ενεργοποιούμε και τον απενεργοποιούμε και με το τηλεχειριστήριο.

Σημαντική ευκολία που μας προσφέρει ένας σύγχρονος οικιακός συναγερμός είναι η σύνδεσή του με τους αυτοματισμούς του σπιτιού, έτσι ώστε να ρυθμίζονται π.χ. ανάλογα η θερμοκρασία/ψύξη ή να ελέγχονται τυχόν διαρροές υγρών/αερίων.

Όπως γίνεται κατανοητό, ένας οικιακός συναγερμός έχει πολλαπλές λειτουργίες, με πρωταρχική την ασφάλειά μας. Είναι επομένως μια επένδυση μικρή μπροστά στα μεγάλα οφέλη που θα μας προσφέρει.