Ένας συναγερμός θεωρείται προϊόν πολυτελείας;

Ένας συναγερμός θεωρείται προϊόν πολυτελείας;

Στις μέρες μας, που ο κίνδυνος επίθεσης και ληστείας μας απειλεί καθημερινά, η λέξη «συναγερμός» ηχεί πλέον φιλικά στο αυτί μας. Ο συναγερμός είναι αυτός που μπορεί να μας προφυλάξει από τη δυσάρεστη εμπειρία της διάρρηξης, αλλά και να μας βοηθήσει στην απευκταία περίπτωση που θα βρεθούμε στη θέση να απειλείται η ακεραιότητά μας από διαρρήκτη.

Ο συναγερμός λοιπόν μπορεί να μας προφυλάξει καταρχήν από τη διάρρηξη στο χώρο μας, ιδιωτικό ή επαγγελματικό. Ένας ολοκληρωμένος συναγερμός θα αποτρέψει καταρχήν την απόπειρα διάρρηξης, κι αυτό είναι το βασικό ζητούμενο. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας αν πρόκειται για μονοκατοικία, κι επιτυγχάνεται μέσω της περιμετρικής προστασίας. Στην περίπτωση αυτή είναι σημαντικό ο συναγερμός να είναι προσανατολισμένος στο να μη φτάσει καν ο επίδοξος διαρρήκτης στην είσοδο ή τα παράθυρα του κτιρίου.

Αν ωστόσο κατορθώσει να παρακάμψει τα περιμετρικά ραντάρ, ο συναγερμός πρέπει να τον σταματήσει κατά την είσοδό του στο χώρο ή την κίνησή του μέσα σε αυτόν. Το καθήκον αυτό το αναλαμβάνουν οι μαγνητικές επαφές σε παράθυρα και πόρτες, και οι ανιχνευτές κίνησης εσωτερικού κι εξωτερικού χώρου. Με τους αισθητήρες αυτούς ενεργοποιείται ο συναγερμός όταν ανοίγει ή κλείνει πόρτα ή παράθυρο κι όταν κάποιος κινείται στην εμβέλεια του ραντάρ.

Μια άλλη δυνατότητα που μας παρέχει στο σύστημα συναγερμού είναι ο προγραμματισμός του να ανάβει και να σβήνει συγκεκριμένα φώτα στο οίκημα για κάποιες ώρες όταν απουσιάζουμε. Ως γνωστόν, οι διαρρήκτες δρουν στο σκοτάδι, οπότε η λειτουργία αυτή είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντική για εκείνους.

Η πρόοδος στους συναγερμούς μάς απαλλάσσει από την εσφαλμένη πυροδότησή του, που είναι τόσο ενοχλητική. Συγκεκριμένα, τα ραντάρ κίνησης χρησιμοποιούν πλέον υπέρυθρες ακτίνες κι έχουν τη δυνατότητα να μετρούν τη θερμοκρασία του σώματος που πέφτει στην αντίληψή τους. Έτσι ο συναγερμός παραμένει αδρανής όταν στο χώρο περιφέρεται τη νύχτα ο σκύλος μας.

Όταν ο συναγερμός πυροδοτηθεί, χτυπά η εξωτερική σειρήνα. Σε περίπτωση που κάποιος την καταστρέψει (π.χ. συχνά οι διαρρήκτες χρησιμοποιούν αφρό πολυουρεθάνης για να την εξουδετερώσουν), χτυπά η εσωτερική σειρήνα.

Αν πάλι έχουμε την ατυχία να συναντηθούμε με το διαρρήκτη, ο συναγερμός μας δίνει τη δυνατότητα να σωθούμε πιέζοντας το πλήκτρο πανικού. Αν δεν τα καταφέρουμε και βρεθούμε όμηροι στα χέρια του διαρρήκτη, έχουμε τη δυνατότητα να πληκτρολογήσουμε έναν κωδικό που θα ειδοποιήσει την αστυνομία για τον κίνδυνο στον οποίο βρισκόμαστε.

Πέρα όμως από την, πολύ σημαντική είναι η αλήθεια, διαφύλαξη της περιουσίας και της σωματικής μας ακεραιότητας, ο συναγερμός μας προφυλάσσει κι από άλλους κινδύνους που μας απειλούν στο χώρο μας.

Πρώτο και κύριο, ο συναγερμός μπορεί να διαθέτει ανιχνευτή καπνού και να μας ειδοποιήσει έγκαιρα και σωτήρια σε περίπτωση φωτιάς. Ένας σύγχρονος συναγερμός όμως δύναται να διαθέτει και αισθητήρα διοξειδίου του άνθρακα. Δεν είναι λίγες οι δηλητηριάσεις που σημειώνονται, ειδικά το χειμώνα, που ανάβουμε το τζάκι και δεν το αντιλαμβανόμαστε όταν η ατμόσφαιρα του χώρου γεμίζει διοξείδιο του άνθρακα που απειλεί την υγεία μας. Τέλος, οι αισθητήρες για διαρροή γκαζιού και νερού μετατρέπουν το συναγερμό μας σε ισχυρό όπλο προστασίας μας.

Μια έρευνα αγοράς και οι συμβουλές ειδικών τεχνικών θα μας βοηθήσουν στην επιλογή, αγορά κι εγκατάσταση του κατάλληλου για το χώρο μας συναγερμού.