Ενσύρματοι συναγερμοί

Τα ανησυχητικά πια επίπεδα εγκληματικότητας, με τις διαρρήξεις και τις κλοπές στην πρώτη θέση, μας βάζουν σήμερα σε σκέψεις για το πώς θα προστατευτούμε εμείς, η οικογένειά μας και τα πολύτιμα αντικείμενά μας από τους ανεπιθύμητους εισβολείς. Αυτό που πρώτο έρχεται στο μυαλό μας είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού. Έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε ενσύρματους και ασύρματους συναγερμούς. Ας δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα των ενσύρματων συναγερμών.

Οι ενσύρματοι συναγερμοί χρησιμοποιούν καλώδια που συνδέονται από το πληκτρολόγιο και τον πίνακα ελέγχου με τις μαγνητικές επαφές σε παράθυρα και πόρτες, τους ανιχνευτές κίνησης και τις κάμερες.

Οι ενσύρματοι συναγερμοί είναι ανθεκτικοί και προσφέρουν καλή προστασία. Όταν ένας αισθητήρας ενεργοποιείται στο σύστημα, στέλνεται ένα σήμα μέσω των καλωδίων στον πίνακα ελέγχου. Το σήμα είναι πιο ισχυρό μ' έναν ενσύρματο συναγερμό, εφόσον υπάρχουν λιγότερες παρεμβολές.

Οι περισσότεροι οικιακοί ενσύρματοι συναγερμοί διαθέτουν μια εφεδρική μπαταρία για την περίπτωση που θα σημειωθεί διακοπή της ηλεκτροδότησης. Ακόμα, μπορούν εύκολα να ενσωματώσουν ενσύρματους και ασύρματους αισθητήρες.

Οι ενσύρματοι συναγερμοί σπιτιών είναι μια μόνιμη εγκατάσταση. Για την εγκατάστασή τους οι ενσύρματοι συναγερμοί απαιτούν εξειδικευμένους τεχνικούς, που θα φροντίσουν να γίνει σωστά η εργασία. Εφόσον γίνει σωστή και προσεκτική εγκατάσταση, τα καλώδια δεν είναι ορατά, αλλά κρύβονται σε μέσα σε σοβατεπί, πίσω από έπιπλα, κάτω από χαλιά ή και στους τοίχους. Ιδανικό είναι οι ενσύρματοι συναγερμοί να τοποθετούνται κατά την κατασκευή του ακινήτου, οπότε στοιχίζει και λιγότερο η εγκατάστασή τους.

Οι ενσύρματοι συναγερμοί μας δίνουν την επιλογή να παρακολουθούμε μόνοι μας το σύστημα ασφαλείας μας ή να μισθώσουμε μια εταιρεία φύλαξης για να το κάνει. Αν δεν θέλουμε να πληρώνουμε την εταιρεία φύλαξης, αλλά προτιμάμε να το παρακολουθούμε οι ίδιοι, πρέπει να προγραμματίσουμε τον τηλεφωνικό μας αριθμό μέσα στο σύστημα για αυτόματη κλήση. Καλό είναι να συμπεριλάβουμε και κάποιον ή κάποιους εφεδρικούς τηλεφωνικούς αριθμούς επικοινωνίας για την περίπτωση που δεν θα είμαστε τηλεφωνικά προσβάσιμοι τη στιγμή που θα χτυπήσει ο συναγερμός μας. Οι ενσύρματοι συναγερμοί μπορούν να προγραμματιστούν με κωδικούς ασφαλείας για τη λειτουργία των συστημάτων.

Οι περισσότεροι οικιακοί ενσύρματοι συναγερμοί έχουν σχεδιασμό κλειστής διάταξης. Αυτό σημαίνει ότι, όταν ανοίξει μια πόρτα, ο μαγνήτης αποχωρίζεται από το μαγνητικό διακόπτη, το κύκλωμα διακόπτεται και χτυπά ο συναγερμός. Οι ενσύρματοι συναγερμοί κλειστής διάταξης θεωρούνται καλύτεροι, γιατί, αν ο διαρρήκτης προσπαθήσει να κόψει την καλωδίωση πριν περάσει την πόρτα, το κύκλωμα διακόπτεται και πυροδοτείται ο συναγερμός.

Οι ενσύρματοι συναγερμοί εξάλλου επιτρέπουν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των συσκευών. Επίσης επιδέχονται αναβάθμιση με κρυφές κάμερες, φλας και σειρήνες.

Ένα πλεονέκτημα που έχουν οι ενσύρματοι συναγερμοί είναι ότι, αν το σπίτι στο οποίο μετακομίζουμε διέθετε ενσύρματο συναγερμό, έχουμε έτοιμη την καλωδίωση και μπορούμε να τοποθετήσουμε το δικό μας γρήγορα και ανέξοδα.

Αυτά σε γενικές γραμμές είναι τα χαρακτηριστικά των ενσύρματων συναγερμών. Για να πάρουμε τη σωστή απόφαση μεταξύ ενσύρματου και ασύρματου συναγερμού, αξίζει ν' απευθυνθούμε σε εξειδικευμένους τεχνικούς, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν μια εμπεριστατωμένη μελέτη του χώρου μας και θα μας προτείνουν την πιο κατάλληλη για εμάς λύση. Οι τεχνικοί, εκτός από την εγκατάσταση, θα φροντίσουν και για τη σωστή συντήρηση του συναγερμού μας, ώστε να είναι λειτουργικός κι αποτελεσματικός σε περίπτωση ανάγκης.