Σύγχρονα συστήματα συναγερμού

Σύγχρονα συστήματα συναγερμού

Η ύπαρξη συστήματος συναγερμού καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική στις μέρες μας, κι αυτό γίνεται σαφές από τα δελτία ειδήσεων που κατακλύζονται καθημερινά από διαρρήξεις και κλοπές. Ο βασικότερος λοιπόν λόγος για τον οποίο αξίζει να εγκαταστήσει κανείς ένα σύστημα συναγερμού είναι η ασφάλεια, που εξασφαλίζει ήσυχο ύπνο σ’ εμάς και την οικογένειά μας, καθώς προστατεύει την περιουσία μας αλλά πλέον και τη σωματική μας ακεραιότητα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ύπαρξη συστήματος συναγερμού λειτουργεί σε σημαντικό βαθμό αποτρεπτικά πάνω στους επίδοξους διαρρήκτες.

Ένας ακόμα σημαντικός λόγος εγκατάστασης συστήματος συναγερμού στο ακίνητό μας είναι και η επενδυτική αξία που προσθέτει σε αυτό – η ύπαρξη συστήματος συναγερμού είναι πλέον κριτήριο κατά την αγορά και αυξάνει την αξία μεταπώλησης των ακινήτων. Δεν πρέπει εξάλλου να παραβλέπουμε ότι υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες που μειώνουν τα ασφάλιστρά τους αν στο ακίνητο υπάρχει σύστημα συναγερμού που καλύπτει και την περίπτωση της πυρκαγιάς. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε και οικονομικό όφελος.

Ένα σύστημα συναγερμού μπορεί να είναι ενσύρματο ή ασύρματο. Μπορεί επίσης να συνδέεται με ιδιωτική εταιρεία όπου παρακολουθείται επί 24ώρου βάσεως σε συνεργασία και με την αστυνομία.

Ένα σύστημα συναγερμού αποτελείται κυρίως από:

  • Πίνακα ελέγχου
  • κεντρικό σταθμό (εταιρεία) παρακολούθησης (αν πρόκειται για σύστημα που παρακολουθείται)
  • πληκτρολόγια ή οθόνες αφής (με τις οποίες οπλίζεται και αφοπλίζεται το σύστημα συναγερμού)
  • τηλεχειριστήρια (ώστε να μπορούμε εξ αποστάσεως να οπλίζουμε/αφοπλίζουμε το σύστημά μας χωρίς κωδικό)
  • σειρήνες (ακούγονται όταν πυροδοτείται ο συναγερμός)
  • αισθητήρες για παράθυρα και πόρτες (πυροδοτούν το συναγερμό κατά το άνοιγμα/κλείσιμο θυρών/παραθύρων)
  • αισθητήρες θραύσης κρυστάλλων (συνιστάται)
  • ανιχνευτές κίνησης (ενεργοποιούνται με την κίνηση μέσα στον προστατευμένο χώρο)
  • συστήματα παρακολούθησης μέσω βίντεο (συνήθως απαιτεί έξτρα κόστος)
  • πλήκτρα πανικού (ειδοποιούν τον κεντρικό σταθμό για μια έκτακτη κατάσταση που απαιτεί άμεση επέμβαση της αστυνομίας).

Η επιλογή του κατάλληλου συστήματος συναγερμού εξαρτάται από το αν πρόκειται για την κατοικία μας ή για χώρο εργασίας (εταιρεία, γραφείο ή άλλες εγκαταστάσεις). Η ποικιλία δε των συστημάτων αυτών είναι πολύ μεγάλη, όπως και ο αριθμός των εταιρειών που τα κατασκευάζουν. Γι’ αυτό και είναι καλό να απευθυνθεί κανείς σε μια ανάλογη εταιρεία εγκατάστασης συστημάτων συναγερμού, η οποία και θα μας υποδείξει το πλέον κατάλληλο για εμάς. Αυτό προϋποθέτει τη διεξαγωγή μελέτης του χώρου από καταρτισμένους τεχνικούς η οποία θα λαμβάνει υπόψη πολλές και σημαντικές παραμέτρους για τη σωστή επιλογή και την αποτελεσματική προστασία του χώρου. Θα μας προσφέρουν επίσης την απαραίτητη ενημέρωση και θα μας διαφωτίσουν ως προς τον τρόπο που λειτουργεί το κάθε τμήμα του συστήματος συναγερμού που θα εγκαταστήσουμε, έτσι ώστε να μπορούμε να επωφεληθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο με τη σωστή χρήση του. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να εγκαταστήσουμε ένα υπερβολικά περίπλοκο και δύσχρηστο από μια οικογένεια π.χ. σύστημα συναγερμού, που μάλλον θα δυσκολέψει παρά θα διευκολύνει την καθημερινότητά μας, ή ακόμα κι ένα ακατάλληλο για το χώρο μας σύστημα συναγερμού που μπορεί εύκολα να εξουδετερωθεί από τους τυχόν διαρρήκτες. Μια εταιρεία εγκατάστασης συστημάτων συναγερμού θα φροντίζει επίσης για την απαραίτητη συντήρηση και την επισκευή τυχόν βλάβης του συναγερμού μας.