Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους αισθητήρες ή ραντάρ κίνησης

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους αισθητήρες ή ραντάρ κίνησης

Τα σύγχρονα συστήματα συναγερμού περιλαμβάνουν και στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στους λεγόμενους αισθητήρες κίνησης ή ραντάρ κίνησης. Όμως, τι είναι τα εξαρτήματα αυτά και πώς λειτουργούν;

Ο αισθητήρας ή ραντάρ κίνησης είναι μια συσκευή για την ανίχνευση κίνησης. Πρόκειται δηλαδή για μια συσκευή που περιέχει έναν υλικό μηχανισμό ή ηλεκτρονικό αισθητήρα που εκτιμά την ποσότητα κίνησης και που μπορεί να είναι ενσωματωμένη ή να συνδέεται με άλλες συσκευές που προειδοποιούν το χρήστη για την παρουσία ενός κινούμενου αντικειμένου εντός οπτικού πεδίου. Οι αισθητήρες κίνησης αποτελούν βασικό εξάρτημα των συστημάτων συναγερμού τόσο για σπίτια όσο και για κατοικίες.

Ένας ηλεκτρονικός ανιχνευτής κίνησης περιέχει έναν αισθητήρα κίνησης που μετατρέπει την ανιχνευθείσα κίνηση σε ηλεκτρικό σήμα. Αυτό επιτυγχάνεται με την καταγραφή οπτικών μεταβολών στο οπτικό πεδίο. Οι περισσότεροι αισθητήρες κίνησης ανιχνεύουν μέχρι τα 15-25 μέτρα.

Σε συνδυασμό με τις μαγνητικές επαφές στα ανοίγματα του χώρου (πόρτες, παράθυρα) καθιστούν ένα πολύ πιο αποτελεσματικό σύστημα συναγερμού. Ο αριθμός αισθητήρων κίνησης που περιλαμβάνει ένα σύστημα συναγερμού εξαρτάται από το μέγεθος του ακινήτου (εσωτερική κι εξωτερική επιφάνεια), καλό ωστόσο είναι να υπάρχουν τουλάχιστον δύο.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη αισθητήρων κίνησης, ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, η οποία καθορίζει και το κόστος τους. Μπορούν να είναι απλοί ή πιο περίπλοκοι.

Οι αισθητήρες ή ραντάρ κίνησης παθητικών υπερύθρων (Passive Infrared, PIR) είναι έτσι κατασκευασμένοι, ώστε να είναι ευαίσθητοι στη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος. Έτσι οι σύγχρονοι αισθητήρες κίνησης είναι αδρανείς στα κατοικίδια. Δεν χρειάζεται δηλαδή πια να καταφεύγουμε σε λύσεις όπως να καλύπτουμε τους αισθητήρες, για να μη χτυπάει ο συναγερμός μας όταν στο χώρο κυκλοφορεί ένα ζώο.

Ύστερα έχουμε τα ραντάρ κίνησης διπλής τεχνολογίας. Αυτά, όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, συνδυάζουν στη λειτουργία τους δύο διαφορετικές τεχνολογίας. Για παράδειγμα, μπορεί να συνδυάζει έναν ανιχνευτή κίνησης μικροκυμάτων μ' έναν παθητικό αισθητήρα υπερύθρων ή έναν ανιχνευτή θραύσης κρυστάλλων μ' έναν παθητικό αισθητήρα υπερύθρων. Αυτά τα ραντάρ διπλής τεχνολογίας εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ακρίβεια και μπορούν ευκολότερα να διακρίνουν μια πραγματική διάρρηξη από πηγές εσφαλμένου συναγερμού. Όπως είναι φυσικό, κοστίζουν περισσότερο, όμως τα ραντάρ που συνδυάζουν την τεχνολογία υπερύθρων καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από τ' άλλα.

Υπάρχουν επίσης τα ραντάρ οροφής, που προγραμματίζονται ώστε να ενεργοποιούν το σύστημα συναγερμού ή την κάμερα παρακολούθησης ή ακόμα και ν' ανάβουν κάποια φώτα. Είναι δε η καλύτερη λύση όταν υπάρχει περίπτωση τα ραντάρ τοίχου να μπλοκαριστούν από έπιπλα. Σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να προσέξουμε σ΄ ένα ραντάρ κίνησης οροφής είναι η γωνία ανίχνευσής του.

Τα ραντάρ κίνησης εξωτερικού χώρου προστατεύουν περιμετρικά το σπίτι σας. Συχνά χρησιμοποιούν συνδυασμένη τεχνολογία και μπορεί να είναι προγραμματισμένα ώστε να οπλίζουν το σύστημα συναγερμού όταν αντιληφθούν την κίνηση κάποιου διαρρήκτη ή να συνδυάζονται με καταγραφικά, όπως ένα κλειστό κύκλωμα CCTV. Τα ραντάρ εξωτερικού χώρου μπορεί να είναι ασύρματα ή ενσύρματα.

Τέλος, υπάρχουν και τα κρυφά ραντάρ κίνησης, τα οποία είναι μικρά σε μέγεθος και δεν τα παρατηρεί κανείς εύκολα. Χρησιμοποιούν κι αυτά συνήθως την τεχνολογία υπερύθρων, ενώ είναι δυνατόν να διαθέτουν και μια μικρή κρυφή κάμερα, η οποία ενεργοποιείται μόνο με την κίνηση. Σ' αυτή την περίπτωση δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την ανίχνευση διαρρηκτών, αλλά και για θέματα ασφαλείας, π.χ. την παρακολούθηση εργαζομένων στην οικία μας ή ακόμα και των παιδιών μας, όταν αυτά είναι μόνα.