Προστατέψτε τη μονοκατοικία σας από τους διαρρήκτες

Προστατέψτε τη μονοκατοικία σας από τους διαρρήκτες

Όσοι έχουν την τύχη να κατοικούν σε μονοκατοικία, πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την ανάγκη προστασίας τους από τυχόν διαρρήκτες. Ειδικά στις μέρες μας, που τα κρούσματα κλοπών αυξάνονται ραγδαία.

Η μονοκατοικία έχει πολλά πλεονεκτήματα, είναι όμως πιο ευάλωτη από τις κατοικίες σε ψηλά κτίρια και πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές. Φυσικά μια ασφάλιση για κλοπή και υλικές ζημιές είναι καλή ιδέα, ωστόσο συχνά η συναισθηματική αξία των αντικειμένων που αφαιρεί ένας διαρρήκτης δεν αναπληρώνεται.

Γι' αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε να αποθαρρύνουμε τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Ο καλύτερος βέβαια τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι ένα σύστημα συναγερμού, προσαρμοσμένο στο χώρο, τις ανάγκες και το πορτοφόλι μας. Πέραν τούτου όμως, καλό είναι να παίρνουμε και συγκεκριμένες προφυλάξεις που σε συνδυασμό με το σύστημα συναγερμού θα μειώσουν στο ελάχιστο την πιθανότητα να βιώσετε τη δυσάρεστη εμπειρία μιας διάρρηξης.

Βασικός κανόνας είναι να διατηρείτε πάντα κλειδωμένες όλες τις εξωτερικές πόρτες του σπιτιού, ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας. Σίγουρα αν ο επίδοξος διαρρήκτης παρατηρήσει ότι κάποια από αυτές παραμένει ανοιχτή, θα το θεωρήσει πρόσκληση. Μην ξεχνάτε την γκαραζόπορτα, ειδικά αν αυτή επικοινωνεί με το χώρο της κύριας κατοικίας.

Αν η μονοκατοικία σας περιστοιχίζεται από μάντρα ή φράχτη με αυλόπορτες, φροντίστε ώστε ούτε αυτές οι είσοδοι να μένουν ποτέ ξεκλείδωτες. Όσο για το φράχτη, όσο ψηλότερος είναι, τόσο καλύτερα, αφού θα δυσκολεύει το διαρρήκτη όχι μόνο να εισέλθει στο χώρο σας, αλλά και να παρατηρεί τις κινήσεις σας προκειμένου να καταστρώσει το σχέδιο της διάρρηξης.

Επίσης, αν έχετε κήπο, φροντίστε να είναι περιποιημένος, αφού τα απεριποίητα δέντρα και θάμνοι κοντά σε πόρτες και παράθυρα παρέχουν κάλυψη στους εισβολείς, οι οποίοι μπορούν έτσι να δράσουν απαρατήρητοι κι ανενόχλητοι. Εξάλλου, η άναρχη βλάστηση κοντά στο οίκημα αποτελεί κίνδυνο και σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Καλό είναι ακόμα να μην κρύβετε κλειδιά στο χώρο έξω από το σπίτι, καθώς μπορεί να εντοπιστούν από το διαρρήκτη και να του δώσουν την ευκαιρία να μπει στο σπίτι σας σαν... κύριος.

Δυστυχώς, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας και οι κίνδυνοι που απορρέουν από αυτήν αναγκάζουν τους ανθρώπους να είναι ολοένα πιο προσεκτικοί, χάνοντας πολλές φορές κομμάτι του αυθορμητισμού τους. Στα πλαίσια αυτού, καλό είναι να μην ανακοινώνετε ευρέως την επικείμενη απουσία σας για κάποιο ταξίδι, καθώς αυτό μπορεί να βάλει ιδέες σε κάποιους... Για τον ίδιο λόγο, όταν πρόκειται να απουσιάσετε αρκετές μέρες, αναθέστε σε κάποιο γείτονα να παίρνει την αλληλογραφία από το γραμματοκιβώτιό σας. Τη δε περίοδο των θερινών διακοπών, είναι καλή ιδέα να συνεννοηθείτε με τους γείτονές σας ώστε να υπάρχει πάντα μια περίπολος ασφαλείας, κάποιοι δηλαδή από αυτούς που παραμένουν φροντίζουν να επιβλέπουν κάποιες ώρες τις γειτονικές άδειες κατοικίες. Ίσως μπορείτε να ενημερώσετε και το πλησίον σας αστυνομικό τμήμα, ώστε κατά τις περιπολίες να περνούν και από τη γειτονιά σας, ειδικά τη νύχτα. Αποτελεσματικό είναι και το να ζητήσετε από κάποιο φίλο σας να μείνει στη μονοκατοικία σας κατά την απουσία σας.

Όλα αυτά σε συνδυασμό, όπως ήδη αναφέραμε, μ' ένα σωστό σύστημα συναγερμού κατά πάσα πιθανότητα θα προσανατολίσουν τους επίδοξους διαρρήκτες στο να επιλέξουν έναν άλλο, πιο εύκολο στόχο.