Πώς να κάνετε το χώρο σας «οχυρό»

Πώς να κάνετε το χώρο σας «οχυρό»

Οι διαρρήξεις σπιτιών κι επαγγελματικών χώρων ανήκουν πια στην ημερήσια διάταξη. Γι' αυτό, καλό είναι να λάβει κανείς τα μέτρα του, για να μη βιώσει αυτή τη δυσάρεστη πραγματικά εμπειρία. Υπάρχουν συγκεκριμένες βελτιώσεις που μπορεί να πραγματοποιήσει κανείς στο χώρο του, ώστε αυτός να γίνει όσο το δυνατόν απόρθητος.

Το πρώτο που μπορείτε να κάνετε είναι να αλλάξετε την κοινή σας εξώπορτα με μια ενισχυμένη. Οι κοινές εξώπορτες παραβιάζονται πανεύκολα από τους διαρρήκτες. Τοποθετήστε μια πόρτα ασφαλείας, κατά προτίμηση με επένδυση αλουμινίου ή και με ατσάλινη, καθώς και με πίρους που εισέρχονται σ' αυτήν όταν κλείνει. Ενισχύστε επίσης το κάσωμα της πόρτας καθώς και την κλειδαριά. Προτιμήστε μια πόρτα που θα διαθέτει πανοραμικό ματάκι, ώστε να μην την ανοίγετε ποτέ χωρίς να βλέπετε ποιος είναι έξω. Συλλογιστείτε μήπως αξίζει τον κόπο και η εγκατάσταση θυροτηλεόρασης, με την οποία μπορείτε να ελέγχετε ποιος μπαίνει στο χώρο της μονοκατοικίας ή πολυκατοικίας, πριν ακόμα αυτός βρεθεί μπρος στο κατώφλι σας.

Ακολουθούν τα παραθυρόφυλλα. Αν ανακαινίσετε τα παλιά ξύλινα παράθυρα και παντζούρια, φροντίστε να τ' αντικαταστήσετε με ασφαλείας. Τα παντζούρια καταρχάς πρέπει να είναι από ενισχυμένο υλικό, π.χ. αλουμίνιο, και να διαθέτουν πολλαπλά κλειδώματα ή και κλειδαριά ασφαλείας. Αν ο χώρος σας είναι ισόγειος, καλό θα ήταν να τοποθετήσετε στα παράθυρα και μπάρες ασφαλείας. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε βέβαια και στις μπαλκονόπορτες, αν θέλετε να τις έχετε ανοιχτές τις νύχτες του καλοκαιριού, αφού είναι από τα αγαπημένα σημεία εισόδου των διαρρηκτών. Κι αν δεν σας αρέσει –όπως είναι φυσικό– να βλέπετε τον κόσμο πίσω από μπάρες, μπορείτε να τοποθετήσετε πτυσσόμενες μπάρες ασφαλείας.

Όσο για τα παράθυρα, το ενισχυμένο τζάμι, π.χ τζάμι με επεξεργασία θερμικής σκλήρυνσης, ή το θωρακισμένο γυαλί είναι ένα βήμα. Τα ενισχυμένα κουφώματα αλουμινίου με δαγκάνες ή μπουτόν ασφαλείας δυσκολεύουν επίσης το έργο των επίδοξων εισβολέων.

Αν το κτίριο διαθέτει εξαερισμούς απ' όπου χωράει να περάσει διαρρήκτης, φροντίστε να τοποθετήσετε σ' αυτούς ένα γερό μεταλλικό πλέγμα στερεωμένο με ανθεκτικές και ακέφαλες βίδες.

Αυτό ωστόσο που θα ολοκληρώσει την προσπάθειά σας να ασφαλίσετε το χώρο σας από τη διάρρηξη και την κλοπή είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού. Αυτό θα πρέπει να τοποθετηθεί κατόπιν μελέτης του χώρου σας από εξειδικευμένους τεχνικούς, οι οποίοι και θα σας προτείνουν το κατάλληλο για εσάς σύστημα ασφαλείας. Το μέγεθος και οι ιδιαιτερότητες του χώρου είναι αυτά που θα καθορίσουν και το τι πρέπει να περιλαμβάνει το σύστημα συναγερμού που θα τοποθετήσετε. Βασικά στοιχεία του ωστόσο πρέπει να είναι σίγουρα ένας πίνακας ελέγχου, ένας ικανός αριθμός μαγνητικών επαφών στα ανοίγματα (πόρτες-παράθυρα), μια εσωτερική και μια εξωτερική σειρήνα, τα ραντάρ κίνησης μέσα κι έξω, οι αισθητήρες ανίχνευσης καπνού, οι ανιχνευτές θραύσης κρυστάλλων και οι κάμερες ασφαλείας. Το σύστημα μπορεί να είναι ενσύρματο ή ασύρματο, ενώ ανάλογα και με τα χρήματα που μπορείτε ή θέλετε να διαθέσετε υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερα εξαρτήματα κι αξεσουάρ.

Σίγουρα όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το σωστό για εσάς σύστημα συναγερμού θα κάνουν πραγματικά απόρθητο το χώρο σας και θα σας χαρίσουν ασφάλεια και ήσυχο ύπνο!