IP κάμερες

IP κάμερες

Είναι πια κοινή διαπίστωση η ανάγκη να διαθέτουμε στο χώρο μας, κατοικία ή επαγγελματικό χώρο, ένα σύστημα ασφαλείας που θα μας προφυλάσσει από τις επισκέψεις ανεπιθύμητων εισβολέων.

Τα συστήματα ασφαλείας σήμερα είναι εξοπλισμένα με κάμερες παρακολούθησης, που εποπτεύουν το χώρο μας και καταγράφουν κάθε ύποπτη κίνηση. Η σύγχρονη τεχνολογία μας προσφέρει τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε στο χώρο μας IP κάμερες.

Τι ακριβώς όμως είναι οι IP κάμερες και ποια η λειτουργία τους;

Οι IP κάμερες ή Internet Protocol κάμερες, είναι ένας τύπος ψηφιακής βιντεοκάμερας η οποία χρησιμοποιείται συνήθως για παρακολούθηση χώρων. Η βασική διαφορά που έχουν οι IP κάμερες από τις αναλογικές κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV) είναι η δυνατότητα που αυτές διαθέτουν να στέλνουν αλλά και να λαμβάνουν δεδομένα μέσω ενός δικτύου υπολογιστή και του διαδικτύου. Τα πλεονεκτήματα που έχουν οι IP κάμερες είναι πραγματικά πολλά: Έχετε τη δυνατότητα να ελέγχετε τις IP κάμερες από οπουδήποτε κι αν είστε μέσω PC, laptop ή κινητό τηλέφωνο με σύνδεση στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να βρίσκεστε οπουδήποτε, και παράλληλα να «βρίσκεστε» και στους χώρους του σπιτιού ή του καταστήματος/επιχείρησής σας. Δημιουργώντας την αντίστοιχη τοποθεσία στο διαδίκτυο, μπορείτε να αποθηκεύετε απεριόριστα το υλικό που καταγράφεται από τις IP κάμερες και να έχετε πρόσβαση σ' αυτό ανά πάσα στιγμή. Η μόνη προϋπόθεση είναι να υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο στο χώρο όπου είναι εγκατεστημένες οι IP κάμερες. Επίσης είναι πολύ πιο βολικό η σύνδεση αυτή να είναι ασύρματη, αφού σας δίνει τη δυνατότητα να εγκαταστήσετε ασύρματες IP κάμερες σε οποιοδήποτε σημείο του χώρου σας χωρίς την ανάγκη καλωδίωσης.

Η δε χρησιμότητα των καμερών αυτών είναι πραγματικά εκπληκτική: Μπορείτε να είστε διακοπές και παράλληλα να ελέγχετε ότι όλα στο σπίτι σας είναι όπως τα αφήσατε. Ένα άλλο πλεονέκτημα που μας παρέχουν οι IP κάμερες είναι η επόπτευση π.χ. των παιδιών μας, όταν είμαστε αναγκασμένοι να τ΄ αφήνουμε μόνα στο σπίτι για κάποιες ώρες. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο σύγχρονος τρόπος ζωής, όπου και οι δύο γονείς εργάζονται, δεν μας αφήνει άλλη επιλογή. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε αν στην οικογένεια υπάρχει κάποιο μέλος ηλικιωμένο ή κατάκοιτο.

Οι IP κάμερες μας δίνουν τη δυνατότητα ήχου κι επικοινωνίας μέσω της κάμερας και του διαδικτύου. Ακόμα, ό,τι καταγράφουν οι IP κάμερες έχει υψηλή ανάλυση εικόνας, που μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμο σε περίπτωση διάρρηξης, αφού μπορούμε να δούμε λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά του δράστη και να βοηθήσουμε την αστυνομία στο έργο της.

Βέβαια, οι IP κάμερες, όπως όλες οι κάμερες των συστημάτων ασφαλείας, έχουν ως αρχικό τους έργο να λειτουργούν αποτρεπτικά, ν' αποθαρρύνουν λοιπόν τους επίδοξους ληστές από την απόπειρά τους να εισβάλουν στο χώρο μας. Σίγουρα θα προτιμήσουν έναν άλλο στόχο, όταν θα διαπιστώσουν πόσο καλό σύστημα ασφαλείας διαθέτουμε.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να αναθέσουμε σε εξειδικευμένους τεχνικούς να μελετήσουν το χώρο μας και τις ιδιαιτερότητές του, ώστε να εγκαταστήσουν στις σωστές θέσεις τις IP κάμερες όπως και τον υπόλοιπο εξοπλισμό του συστήματος ασφαλείας που θα επιλέξουμε με τη βοήθειά τους.

Με μερικές σωστές κι έξυπνες κινήσεις μπορούμε να διασφαλίσουμε την περιουσία και την ασφάλειά μας, που θα μας χαρίσουν ήσυχο ύπνο.