Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαγνητικές επαφές

Είναι πια γεγονός ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε το χώρο μας, οικιακό ή επαγγελματικό, από τη διάρρηξη και την κλοπή είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού. Η σύγχρονη τεχνολογία μας προσφέρει πια πολύ μεγάλη ποικιλία προϊόντων αλλά και τιμών. Δεν έχουμε παρά να συμβουλευτούμε έναν εξειδικευμένο τεχνικό, που θα μας καθοδηγήσει στη σωστή επιλογή.

Βασικά εξαρτήματα ενός συστήματος συναγερμού είναι οι μαγνητικές επαφές ή παγίδες. Οι μαγνητικές επαφές τοποθετούνται σε όλα τα ανοίγματα του χώρου, δηλαδή σε πόρτες, μπαλκονόπορτες, παράθυρα, τα ρολά αλλά και στην πόρτα του γκαράζ μας. Η καλύτερη θέση γι' αυτές είναι τα κουφώματα, όπου δεν υπάρχει ο κίνδυνος να καταστραφούν από τυχόν διαρρήκτη
Τι ακριβώς είναι όμως οι μαγνητικές επαφές; Στην κεντρική μονάδα του συστήματος συναγερμού μας υπάρχει ένα σύνολο από καλώδια, αν πρόκειται για ενσύρματο συναγερμό, τα οποία περνούν από κάθε άνοιγμα του χώρου μας. Για κάθε άνοιγμα υπάρχει ένας αισθητήρας ή μαγνητική επαφή που ειδοποιεί τον πίνακα ελέγχου του συστήματός σας όταν αυτό ανοίγει ή κλείνει. Συνήθως, για λόγους αισθητικής, οι μαγνητικές επαφές είναι χρωματικά εναρμονισμένες με το χρώμα των κουφωμάτων. Σε πόρτες και παράθυρα οι μαγνητικές επαφές αποτελούνται από αισθητήρα και μαγνήτη. Στο κάσωμα μπαίνει ο αισθητήρας, ενώ στην πόρτα ή το παράθυρο η μαγνητική επαφή. Όταν τα δύο αυτά βρίσκονται σε συγκεκριμένη εγγύτητα, υπάρχει ένα μαγνητικό κύκλωμα που είναι κλειστό. Όταν το κύκλωμα αυτό διακοπεί με το άνοιγμα πόρτας ή παραθύρου και οι επαφές απομακρύνονται, υπάρχει δηλαδή απόσταση μεταξύ τους μεγαλύτερη από συγκεκριμένα χιλιοστά, το μαγνητικό πεδίο αλλάζει. Τότε στέλνεται σήμα στο κεντρικό σύστημα, που εκπέμπει ηχητική ειδοποίηση. Όταν η μαγνητική επαφή είναι ασύρματη, το σήμα μεταδίδεται ασύρματα, κι αντίστροφα όταν η μαγνητική επαφή είναι ενσύρματη. Όταν έχουμε οπλίσει το συναγερμό μας, το σήμα που εκπέμπεται από μια μαγνητική επαφή θα τον πυροδοτήσει, ενώ δεν αρκεί να κλείσει ξανά η πόρτα ή το παράθυρο για να σταματήσει. Οι μαγνητικές επαφές αντέχουν τόσο στις χαμηλές, όσο και στις υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία τους.
Όταν οι μαγνητικές επαφές είναι κοινές, τοποθετείται το ένα τμήμα τους πάνω κάσωμα του ανοίγματος που προορίζεται να προστατεύει και το άλλο πάνω στο ανοιγόμενο τμήμα της πόρτας ή του παραθύρου. Οι αόρατες, πιο καλαίσθητες μαγνητικές επαφές τοποθετούνται στις κοιλότητες των κουφωμάτων. Οι μαγνητικές επαφές μπορεί να είναι στρογγυλού ή τετράγωνου προφίλ.
Υπάρχουν μαγνητικές επαφές που στηρίζονται με αυτοκόλλητη ταινία διπλής όψης και άλλες που είναι βιδωτές ή χωνευτές. Με ανάλογη προσοχή, δεν επηρεάζεται η αισθητική στα σημεία τοποθέτησής τους.
Ένα μειονέκτημα που έχουν οι μαγνητικές επαφές είναι η εξής: αν ο διαρρήκτης σπάσει το τζάμι του παραθύρου ή της μπαλκονόπορτας, οι μαγνητικές επαφές δεν αντιδρούν, καθώς δεν διακόπτεται το κύκλωμα μεταξύ τους. Αυτό ωστόσο είναι ένα πρόβλημα που λύνεται, αφού ένα σύστημα συναγερμού συνδυάζει συνήθως κι αισθητήρες θραύσης τζαμιών, που θα πυροδοτήσουν το συναγερμό σ' αυτή την περίπτωση.
Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα περιφερειακά τμήματα του συστήματος ασφαλείας μας, δηλαδή ανιχνευτές κίνησης, φώτα ασφαλείας, κάμερες και σειρήνες, οι μαγνητικές επαφές πραγματικά οχυρώνουν το χώρο μας και αποτρέπουν τους επίδοξους διαρρήκτες.