Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβουλές για την ασφάλεια σας

Είναι πραγματικά δυσάρεστη η αίσθηση ότι κινδυνεύει κανείς μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Δυστυχώς όμως αυτή είναι η σύγχρονη πραγματικότητα: η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας έχει επιφέρει αύξηση των διαρρήξεων και των ληστειών.

Σίγουρα δεν πρέπει να μείνετε αδρανείς μπρος σ' αυτή την κατάσταση, αλλά να λάβετε τα μέτρα σας. Υπάρχουν συγκεκριμένες συμβουλές ασφαλείας που μπορείτε και συνιστούμε να λάβετε υπόψη, ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες εισβολής διαρρηκτών στο χώρο μας.

Πρώτη και κύρια από αυτές τις συμβουλές ασφαλείας, να φροντίσετε ν' αποθαρρύνετε τους επίδοξους εισβολείς τοποθετώντας πόρτα ασφαλείας, επενδυμένη με ατσάλι ή αλουμίνιο και πανοραμικό ματάκι, που ν' αντιστέκεται στον τυχαίο διαρρήκτη. Μια από τις συμβουλές ασφαλείας μας είναι να ελέγξετε επίσης σε τι κατάσταση είναι το κάσωμα της πόρτας σας, όπως και η κλειδαριά σας. Κατά προτίμηση, αλλάξτε τη με μια κλειδαριά ασφαλείας.

Από τις σημαντικές συμβουλές ασφαλείας, που καλό είναι ν' ακολουθήσετε, είναι ο έλεγχος σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες. Αλλάξτε τα με αλουμινίου και με πολλαπλά κλειδώματα, με ανθεκτικά παραθυρόφυλλα ασφαλείας. Οι συμβουλές ασφαλείας επιτάσσουν σήμερα να τοποθετήσετε και μπάρες στα παράθυρα αν μένετε σε ισόγειο, όσο δυσάρεστο κι αν σας είναι αυτό.

Η επόμενη πολύ σημαντική από τις συμβουλές ασφαλείας μας είναι η τοποθέτηση φώτων ασφαλείας στα σημεία εισόδου (εξώπορτα, γκαράζ) αλλά και περιμετρικά στο σπίτι σας. Τα φώτα αυτά είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες που τα κάνουν να ανάβουν όταν περνά κανείς από κοντά τους. Φανταστείτε πόσο αποτρεπτικό είναι για ένα διαρρήκτη, να βρεθεί ξαφνικά λουσμένος στο φως.

Στις συμβουλές ασφαλείας μας ανήκει και η εξής: αν έχετε κήπο, φροντίστε τον. Ένας παραμελημένος κήπος δίνει την εντύπωση ότι το σπίτι είναι κλειστό, αληθινή πρόσκληση για τους διαρρήκτες. Για τον ίδιο λόγο φροντίστε η βλάστηση να είναι περιποιημένη ειδικά στην περιοχή της εισόδου.

Η καλή σχέση με τους γείτονές σας, ειδικά αν μένετε σε περιοχή με μονοκατοικίες, είναι από τις βασικές επίσης συμβουλές ασφαλείας. Αν έχετε καλή επικοινωνία με τους γείτονές σας, θα παρατηρούν κι εκείνοι για τυχόν ύποπτες κινήσεις γύρω από το σπίτι σας. Επίσης μπορούν να συλλέγουν την αλληλογραφία σας όταν απουσιάζετε για μεγάλο διάστημα, ώστε να μη γίνεται τόσο εύκολα αντιληπτό ότι το σπίτι είναι άδειο. Στις συμβουλές ασφαλείας μας ανήκει επίσης ν' αναθέσετε σε κάποιο γείτονα ή φίλο να μένει στο σπίτι σας αν πρόκειται να λείψετε για πολύ καιρό, καθώς ένα για καιρό ακατοίκητο σπίτι είναι πιο πιθανό να γίνει στόχος.

Φυσικά όλες αυτές οι συμβουλές ασφαλείας είναι αποτελεσματικές ως ένα βαθμό. Εκείνο όμως που πραγματικά θα «οχυρώσει» την κατοικία σας είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού. Ένα σύστημα συναγερμού στήνει αρκετές «παγίδες» στον επίδοξο εισβολέα και δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό το έργο του. Οι σειρήνες, οι μαγνητικές επαφές, τα ραντάρ κίνησης, οι ανιχνευτές θραύσης κρυστάλλων και καπνού καθώς και οι κάμερες παρακολούθησης σίγουρα είναι αποθαρρυντικά στοιχεία. Μια από τις συμβουλές ασφαλείας μας είναι, εφόσον θα εγκαταστήσετε συναγερμό, να τον προγραμματίζετε έτσι ώστε ν' ανάβουν ορισμένα φώτα του σπιτιού συγκεκριμένες ώρες που απουσιάζετε.

Ακολουθώντας κάποιες ή, ακόμα καλύτερα, όλες αυτές τις συμβουλές ασφαλείας μειώνετε τον κίνδυνο διάρρηξης και αυξάνετε την ασφάλεια του σπιτιού σας.