Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συστήματα παρακολούθησης ασφαλείας

Παρακολουθώντας την επικαιρότητα, εύκολα διαπιστώνουμε ότι η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με τις διαρρήξεις και τις ληστείες να κατέχουν την πρώτη θέση. Αυτή η πραγματικότητα μας βάζει σε σκέψη και ανησυχία για το πώς θα προστατεύσουμε την περιουσία μας αλλά και πώς θα προστατευτούμε και οι ίδιοι από τους επίδοξους εισβολείς.

Αυτό που σίγουρα μπορούμε να κάνουμε είναι να εγκαταστήσουμε ένα από τα συστήματα παρακολούθησης που προσφέρονται στην αγορά. Το συστήματα παρακολούθησης αποτελούνται κυρίως από κάμερες. Η σύγχρονη τεχνολογία μας παρέχει πια τη δυνατότητα να επιλέξουμε από μεγάλη γκάμα ό,τι ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες μας και τις οικονομικές μας δυνατότητες. Σ' αυτό θα μας βοηθήσουν σίγουρα εξειδικευμένοι τεχνικοί, ώστε να επιλέξουμε από τα συστήματα παρακολούθησης εκείνο που αρμόζει στο χώρο μας και θα είναι πιο αποτελεσματικό.

Τα συστήματα παρακολούθησης CCTV (Closed Circuit Television) χρησιμοποιούν κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης. Περιλαμβάνουν δηλαδή βιντεοκάμερες για να μεταδίδουν σήμα σε συγκεκριμένο μέρος και σε περιορισμένο αριθμό από οθόνες. Αν θέλουμε, μπορούμε να αναθέσουμε σε κάποια εταιρεία φύλαξης να παρακολουθεί τις κάμερές μας και να μας ενημερώνει για ό,τι ύποπτο συμβαίνει. Αυτή η δυνατότητα είναι χρήσιμη όταν, για παράδειγμα, πρόκειται ν' απουσιάσουμε για μεγάλο διάστημα από το σπίτι ή τον επαγγελματικό μας χώρο. Αν διαπιστωθεί απόπειρα διάρρηξης, ειδοποιούν τις αρχές.

Η εξέλιξη στα συστήματα παρακολούθησης μας δίνει την επιλογή να εγκαταστήσουμε ψηφιακές βιντεοκάμερες (DVRs), οι οποίες μας δίνουν τη δυνατότητα καταγραφής ακόμα και για πολλά χρόνια, με μια γκάμα επιλογών όσον αφορά την ποιότητα και την απόδοσή τους αλλά κι επιπλέον ιδιότητες (π.χ. ανίχνευση κίνησης και ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου). Ακόμα πιο σύγχρονη εξέλιξη στα συστήματα παρακολούθησης αποτελούν οι κάμερες IP (Internet Protocol cameras), οι οποίες μεταδίδουν βίντεο σε δίκτυα δεδομένων σε ψηφιακή μορφή. Τα συστήματα παρακολούθησης που χρησιμοποιούν κάμερες IP μπορούν επίσης να μεταδίδουν ό,τι καταγράφουν και μέσω του δημόσιου διαδικτύου, οπότε μπορούμε να παρακολουθούμε τις κάμερές μας μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης σύνδεσης στο διαδίκτυο σε υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο 3G. Η δυνατότητα αυτή είναι πραγματικά πολύτιμη για πολλούς ανθρώπους σήμερα, αφού ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας αναγκάζει ορισμένες φορές να απουσιάζουμε από το σπίτι μας ενώ τα παιδιά μας βρίσκονται εκεί μόνα για κάποιες ώρες. Με τις κάμερες IP που μας προσφέρουν τα σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης μπορούμε να βλέπουμε ανά πάσα στιγμή τι γίνεται στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι κάμερες, γλιτώνοντας έτσι αρκετό άγχος και ανησυχία.

Τα συστήματα παρακολούθησης μπορούν να είναι ενσύρματα ή ασύρματα, ενώ η εξέλιξη της τεχνολογίας είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές τους καθιστώντας τα προσιτά στους περισσότερους. Τα συστήματα παρακολούθησης περιλαμβάνουν συνήθως τουλάχιστον μια εξωτερική και μια εσωτερική κάμερα.

Μια ακόμα πρακτική ευκολία που παρέχουν τα σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης είναι η δυνατότητα που έχουμε να προσθέσουμε ανιχνευτές κίνησης παθητικών υπερύθρων (PIR) στις ψηφιακές κάμερες κλειστού κυκλώματος.

Η εγκατάσταση ενός από τα συστήματα παρακολούθησης που διατίθενται στην αγορά είναι σίγουρα ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της ασφάλειας του χώρου μας, ιδιωτικού ή επαγγελματικού. Ο δε ρόλος του είναι καταρχήν αποτρεπτικός, όταν όμως παρουσιαστεί ανάγκη, τα στοιχεία που θα έχει καταγράψει σίγουρα θ' αποβούν πολύτιμα για την ανεύρεση των δραστών.