Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αξεσουάρ συναγερμού

Οι σύγχρονες συνθήκες επιβάλλουν σχεδόν την ύπαρξη συστήματος συναγερμού σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους. Μόνο με την ύπαρξη συναγερμού μπορούμε πια να κοιμόμαστε ήσυχοι και να διαφυλάσσουμε τη σωματική μας ακεραιότητα και την περιουσία μας.

Πέρα από τα βασικά τμήματα  που απαρτίζουν ένα σύγχρονο σύστημα ασφαλείας, υπάρχουν και πάρα πολλά αξεσουάρ συναγερμού που βελτιώνουν κι ενισχύουν τη λειτουργία του. Τα αξεσουάρ συναγερμού, κάποια από τα οποία είναι πραγματικά χρήσιμα, έχουμε τη δυνατότητα να τα αγοράζουμε και να τα τοποθετούμε κατά καιρούς, όταν το επιτρέπει το πορτοφόλι μας. Αξίζει ωστόσο ν’ αναφερθούμε στα πιο σημαντικά από αυτά τα αξεσουάρ συναγερμού.

Βασικό αξεσουάρ συναγερμού, που δεν πρέπει μάλλον να λείπει από ένα σύστημα ασφαλείας, είναι οι ανιχνευτές κίνησης. Οι ανιχνευτές κίνησης μπορούν να είναι παθητικών υπερύθρων (Passive Infrared Sensors, PIS), που μετρούν τη θερμότητα του σώματος που βρίσκεται απέναντί τους. Αυτό το αξεσουάρ συναγερμού είναι πολύ χρήσιμο, αφού μπορεί και διακρίνει ανάμεσα στο ανθρώπινο σώμα και το κατοικίδιό μας. Άλλα αξεσουάρ συναγερμού είναι τα ραντάρ μικροκυμάτων και τα ραντάρ υπερήχων, που εκπέμπουν αντίστοιχα μικροκύματα ή υπερήχους και μετρούν την αντανάκλαση ενός κινούμενου αντικειμένου.

Από τα πιο πολύτιμα αξεσουάρ συναγερμού είναι οι ανιχνευτές καπνού. Αυτοί μας προφυλάσσουν από το ξέσπασμα πυρκαγιάς, αφού οι φωτοηλεκτρικοί αυτοί αισθητήρες μας ειδοποιούν με κόκκινη LED ένδειξη όταν ανιχνεύσουν καπνό.

Εξίσου σημαντικό αξεσουάρ συναγερμού είναι οι αισθητήρες θραύσης κρυστάλλων. Αυτοί τοποθετούνται κοντά σε τζάμια, βιτρίνες κ.λπ. και χρησιμοποιώντας συνήθως ένα μικρόφωνο παρακολουθούν τον ήχο ή τις δονήσεις των τζαμιών. Αν οι δονήσεις αυτές ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο όριο, σημαίνει συναγερμός.

Αντίστοιχα χρήσιμα αξεσουάρ συναγερμού είναι και οι ανιχνευτές διαρροής νερού, που τοποθετούνται π.χ. κοντά σε πλυντήρια ρούχων ή πιάτων, το ψυγείο ή τον καταψύκτη κ.λπ. προκειμένου να μας ειδοποιήσουν, με ηχητικό συνήθως σήμα, για τον κίνδυνο σοβαρής ζημιάς που μπορεί να προκύψει από τη διαρροή.

Ακολουθούν οι πολύ χρήσιμοι επίσης ανιχνευτές διαρροής αερίου, που ανιχνεύουν π.χ. την παρουσία υγραερίου στην ατμόσφαιρα και συνδέονται στον πίνακα ελέγχου του συναγερμού μας, ώστε να δίνεται η εντολή να διακοπεί η τροφοδοσία του.

Ένα άλλο αξεσουάρ συναγερμού που αξίζει να συμπεριλάβουμε κάποια στιγμή στο σύστημα ασφαλείας μας είναι το πλήκτρο πανικού. Αυτό ενεργοποιεί το συναγερμό αν μας αιφνιδιάσει ο διαρρήκτης και βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο μαζί του. Το χρήσιμο αυτό αξεσουάρ συναγερμού μπορεί εξάλλου να συνδεθεί με το κέντρο παρακολούθησης, ενώ κάποια συστήματα συναγερμού μπορούν να ενεργοποιήσουν την κάμερα κλειστού κυκλώματος, ώστε να καταγράψει το συμβάν.

Βασικό αξεσουάρ συναγερμού είναι βέβαια και μια εξωτερική σειρήνα. Αν είναι ασύρματη λειτουργεί με μπαταρία, που της χαρίζει και τη σημαντική αυτονομία σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Συνήθως διαθέτει και κόκκινο φλας που σηματοδοτεί την ενεργοποίησή της. Αξίζει η τοποθέτησή της, καθώς μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στους επίδοξους δράστες.

Στα αξεσουάρ συναγερμού ανήκουν και τα τηλεχειριστήρια. Μπορούμε να πάρουμε τηλεχειριστήρια για όλα τα μέλη της οικογένειας, ώστε να μπορούν όλοι όσοι κινούνται στο κτίριο σε διαφορετικούς χρόνους να χειρίζονται το σύστημα ασφαλείας.

Η λίστα με τα αξεσουάρ είναι πολύ μεγάλη. Η συνεχής αναβάθμιση του συστήματος συναγερμού μας με τα πιο σημαντικά από αυτά αυξάνει και την ασφάλεια του σπιτιού μας ή του επαγγελματικού μας χώρου.