Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συστήματα συναγερμών

Δυστυχώς οι σύγχρονες συνθήκες ζωής ευνοούν την αύξηση της εγκληματικότητας. Η αύξηση των διαρρήξεων, με ό,τι περαιτέρω κινδύνους μπορεί αυτές να εμπεριέχουν τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική μας υγεία, είναι πλέον γεγονός. Οι συνθήκες αυτές μας αναγκάζουν να αναζητήσουμε μια λύση η οποία θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες μιας τέτοιας δυσάρεστης εμπειρίας. Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι τα συστήματα συναγερμών.

Τα συστήματα συναγερμών δεν είναι κάτι καινούργιο. Ήδη το 1852, ο Edwin Holmes εφηύρε το πρώτο ηλεκτρικό σύστημα συναγερμού στη Βοστόνη. Η κατασκευή του αποτελούνταν από ένα καλώδιο που ενεργοποιούσε ηλεκτρικά ένα πηνίο, το οποίο χτυπούσε ένα σήμαντρο όταν πυροδοτούνταν.

Από τότε ως σήμερα, τα συστήματα συναγερμών έχουν σημειώσει τεράστια εξέλιξη και αξιοποιώντας την τεχνολογική πρόοδο εντυπωσιάζουν πραγματικά με τις δυνατότητές τους. Βασικό βήμα για τη μετατροπή των συστημάτων συναγερμού σε πραγματικά αξιόπιστα και απαραίτητα εργαλεία είναι ο εξοπλισμός τους πλέον με ηλεκτρονικά μέρη. Τα ηλεκτρονικά μέρη χάρισαν στα συστήματα συναγερμών την ευαισθησία που είναι απαραίτητη ώστε να αντιλαμβάνονται τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Αρχικά τα συστήματα συναγερμών εξοπλίστηκαν με ανιχνευτές κίνησης, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία υπερήχων. Οι υπέρηχοι στα συστήματα συναγερμών τότε εκπέμπονταν από έναν αισθητήρα κι αντανακλούσαν πίσω. Οποιαδήποτε αλλαγή στον ήχο πυροδοτούσε αυτά τα συστήματα συναγερμών. Στη συνέχεια επήλθε πρόοδος στους ανιχνευτές κίνησης που χρησιμοποιούνταν σ' εκείνα τα συστήματα συναγερμών, η οποία συνδυάστηκε με άλλες τεχνολογίες. Οι ανιχνευτές κίνησης άρχισαν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπερύθρων, η οποία μείωσε το φαινόμενο της πυροδότησης εσφαλμένου συναγερμού. Άρχισαν δε να χρησιμοποιούνται σε αυτά και εξελιγμένα ηλεκτρικά μέρη. Το αποτέλεσμα ήταν συστήματα συναγερμών που προστατεύουν πλήρως κι αποτελεσματικά κατοικίες και καταστήματα.

Σήμερα, πέρα από τους αισθητήρες κίνησης, τα ραντάρ και τις σειρήνες, εσωτερικές κι εξωτερικές, τα συστήματα συναγερμών εντυπωσιάζουν πραγματικά με τις κάμερες παρακολούθησης που είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν και τις δυνατότητες που αυτές διαθέτουν. Συγκεκριμένα, πέρα από την παρακολούθηση που αυτές μπορούν να παρέχουν, είναι εντυπωσιακή η σύνδεσή τους με καταγραφικά, π.χ. κλειστό σύστημα τηλεόρασης, όπως και η δυνατότητα που μας δίνει η σύγχρονη τεχνολογία να έχουμε πρόσβαση στο υλικό που καταγράφουν μέσω υπολογιστή και διαδικτύου. Και βέβαια, αν το επιθυμούμε, οι κάμερες αυτές μπορούν να ελέγχονται από εταιρεία παρακολούθησης, η οποία μας ειδοποιεί σε περίπτωση ανάγκης. Τα σύγχρονα συστήματα συναγερμών μπορεί να είναι ασύρματα ή να έχουν καλωδίωση. Σε κάθε περίπτωση, καθώς αποτελούνται κυρίως από ηλεκτρονικά μέρη, δεν καταναλώνουν πολλή ενέργεια κατά τη λειτουργία τους. Η γκάμα προϊόντων στα συστήματα συναγερμών είναι τεράστια. Είναι πολλές οι δυνατότητες, όπως και οι επιλογές. Προκειμένου να επιτύχουμε στο στόχο μας, να προστατεύσουμε δηλαδή αποτελεσματικά το χώρο μας, αλλά και τη σωματική μας ακεραιότητα μέσα σ' αυτόν, ιδιωτικό ή επαγγελματικό, καλό είναι να αναζητήσουμε τους ειδικούς τεχνικούς που θα μας καθοδηγήσουν στην αγορά μας. Η εμπεριστατωμένη μελέτη του χώρου και των αναγκών μας από αυτούς είναι βασική προϋπόθεση για το σωστό αποτέλεσμα. Επιπλέον, οι ειδικοί τεχνικοί θα φροντίσουν για τη σωστή του εγκατάσταση, ώστε να αξιοποιούνται πλήρως και ορθά οι δυνατότητες που μας παρέχει το κατάλληλο σύστημα συναγερμού.