Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έξυπνοι συναγερμοί σπιτιών

Έξυπνοι συναγερμοί σπιτιών

Δεν έχει κανείς παρά ν' ανοίξει την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, για να συνειδητοποιήσει τη σκληρή πραγματικότητα: ζούμε σε καιρούς δύσκολους, που ενέχουν δυστυχώς και πολλούς αντικειμενικούς κινδύνους, από τους οποίους πρέπει να προστατευτούμε. Τα κρούσματα διαρρήξεων και ληστειών σε σπίτια αυξάνονται ολοένα, και το πρώτο που έρχεται στο νου μας ως λύση είναι φυσικά οι συναγερμοί σπιτιών.

Οι σύγχρονοι συναγερμοί σπιτιών είναι πιο έξυπνοι και αρκετά εξελιγμένοι πια. Χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, είναι πια πολύ «έξυπνοι» και απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από τους επίδοξους διαρρήκτες για να τον παρακάμψουν. Οι συναγερμοί σπιτιών διαθέτουν πλέον την κατάλληλη λύση για κάθε χώρο, μονοκατοικία ή διαμέρισμα, προσαρμόζονται δε στις ιδιαίτερες κάθε φορά συνθήκες μας.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι ν' απευθυνθούμε σε εξειδικευμένους ειδικούς, αφού οι συναγερμοί για σπίτια μπορεί να είναι απλοί, περιλαμβάνοντας τα βασικά τμήματα ενός συστήματος ασφαλείας, ή και περίπλοκοι, για επιπλέον προστασία και ασφάλεια. Οι τελευταίοι απαιτούν μεγαλύτερη μελέτη για τη σωστή τοποθέτησή τους, που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε πλήρως όλα τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρουν και θα κάνουν το χώρο μας απροσπέλαστο στους παράνομους εισβολείς.

Τα συστήματα συναγερμών για κατοικίες, στη βασική έκδοσή τους αποτελούνται από μια κεντρική μονάδα, που ούτε λίγο ούτε πολύ είναι ο «εγκέφαλος» των συναγερμών σπιτιών, ο οποίος «διαβάζει» τα στοιχεία που λαμβάνει από τους αισθητήρες, παρακολουθεί αν ο συναγερμός είναι οπλισμένος ή όχι και ενεργοποιεί τη σειρήνα σε περίπτωση διάρρηξης.

Οι συναγερμοί όμως διαθέτουν και τους αισθητήρες, οι οποίοι είναι συσκευές που ανιχνεύουν τους διαρρήκτες. Οι αισθητήρες μπορούν να τοποθετηθούν στην περίμετρο του χώρου που προορίζονται να προστατεύουν αλλά και μέσα σ' αυτούς. Οι αισθητήρες που μπορεί να περιλαμβάνουν τέτοια συστήματα είναι ποικίλοι: έχουμε τις μαγνητικές επαφές, που τοποθετούνται σε παράθυρα και πόρτες, και μας ειδοποιούν όταν κάποιος τ' ανοίγει για να περάσει. Διαθέτουν όμως και αισθητήρες στον εσωτερικό χώρο, τους λεγόμενους ανιχνευτές κίνησης ή ραντάρ, που μας ειδοποιούν όταν κάποιος κινηθεί στην εμβέλειά τους τις ώρες που ο συναγερμός είναι οπλισμένος. Στους αισθητήρες ανήκουν και οι ανιχνευτές καπνού, υπερβολικής ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, διαρροών γκαζιού και νερού. Αυτό σημαίνει ότι οι συναγερμοί σπιτιών μπορούν να μας προστατεύσουν κι από τέτοιους, όχι απίθανους κινδύνους τους οποίους διατρέχουμε στην κατοικία μας.

Όταν οι συναγερμοί σπιτιών πυροδοτούνται, ηχεί η σειρήνα. Συνήθως έχουμε μια εξωτερική και μια εσωτερική. Υπάρχει ακόμα το πλήκτρο πανικού, που μπορεί να πανικοβάλει και να τρέψει σε φυγή το διαρρήκτη, αν τελικά καταφέρει να φτάσει ως εμάς και μας απειλεί.

Βασικά εξαρτήματα στους συναγερμούς σπιτιών είναι οι κάμερες παρακολούθησης. Η τεχνολογία που χρησιμοποιούν είναι η πιο σύγχρονη, ενώ αποτελούν βασικό μέρος των καταγραφικών συστημάτων.

Φυσικά υπάρχει και το πληκτρολόγιο, για να χειριζόμαστε και να ελέγχουμε το συναγερμό μας, όπως και το ανάλογο τηλεχειριστήριο.

Οι έξυπνοι συναγερμοί σπιτιών αποτελούν λοιπόν τη λύση, αν δεν θέλουμε ν' αφήσουμε στην τύχη τόσο την περιουσία μας, όσο και τη σωματική ακεραιότητα τη δική μας αλλά και της οικογένειάς μας. Σίγουρα οι δυνατότητες προστασίας που μας παρέχουν είναι πάρα πολλές, πράγμα ανακουφιστικό, ωστόσο για τη σωστή επιλογή και τοποθέτησή τους είναι καλό ν' απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένους τεχνικούς.