DVR καταγραφικό

Η προστασία του επαγγελματικού μας χώρου ή της κατοικίας μας αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη. Το καλύτερο μέσο για το σκοπό αυτό είναι η εγκατάσταση ενός συναγερμού.
Σημαντικό τμήμα ενός συστήματος ασφαλείας σήμερα είναι οι κάμερες παρακολούθησης. Από τις πιο σύγχρονες κάμερες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι το DVR καταγραφικό. Το DVR καταγραφικό είναι μια ψηφιακή βιντεοκάμερα (digital videorecorder). Πρόκειται για μια ηλεκτρονική συσκευή ή λογισμικό εφαρμογών που καταγράφει βίντεο σε ψηφιακό φορμάτ σε συσκευή αποθήκευσης (DVD, USB, κάρτα μνήμης) ή σε δικτυακό τόπο.
Το σημαντικότερο πλεονέκτημα που μας προσφέρει ένα DVR καταγραφικό είναι η δυνατότητα εξ αποστάσεως επιτήρησης των καμερών που είναι συνδεδεμένες σ' αυτό, απ' όπου δηλαδή κι αν βρισκόμαστε. Με αυτή την έννοια, το DVR καταγραφικό αποδεικνύεται πολύτιμο στις περιπτώσεις που απουσιάζουμε μεγάλο διάστημα από το χώρο μας ή αν έχουμε παιδιά ή ηλικιωμένα άτομα στο σπίτι. Όταν συμβαίνει κάτι από αυτά, δεν έχουμε παρά να μπούμε στο δικτυακό τόπο όπου είναι συνδεδεμένες οι κάμερές μας και να παρακολουθήσουμε ζωντανά τι συμβαίνει στον προστατευόμενο χώρο. Μάλιστα, το DVR καταγραφικό επιτρέπει την ταυτόχρονη δικτυακή παρακολούθηση του συστήματος από περισσότερους του ενός χρήστες. Σημαντική εξάλλου είναι η δυνατότητα που μας δίνει το DVR καταγραφικό να αναπαράγουμε ένα απόσπασμα από το καταγεγραμμένο υλικό χωρίς να σταματά η καταγραφή, που θα ενείχε τον κίνδυνο να χάσουμε κάποιο σημαντικό για την ασφάλεια του χώρου μας γεγονός. Η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει ακόμα στους κατόχους κινητού 3G με web browser να έχουν πρόσβαση μέσω αυτού στο DVR καταγραφικό.
Η τεχνολογία συμπίεσης που υποστηρίζει το DVR καταγραφικό μας δίνει το πλεονέκτημα να έχουμε καλύτερη ποιότητα εικόνας τόσο κατά την καταγραφή, όσο και κατά την αναμετάδοση του καταγεγραμμένου υλικού ή κατά τη «ζωντανή» μετάδοση διαδικτυακά. Αυτό σημαίνει ότι ο χώρος που καταλαμβάνουν τα αρχεία που καταγράφει το DVR καταγραφικό είναι σχεδόν κατά το ήμισυ μικρότερα. Έτσι μας δίνει και ανάλογα μεγαλύτερο χρόνο βιντεοσκόπησης. Για τη λειτουργία του απαιτεί την εγκατάσταση σκληρού δίσκου (π.χ. 500 GB).
Το DVR καταγραφικό ξεκινά την καταγραφή του είτε με χρονοδιακόπτη, όπου ορίζουμε το χρόνο έναρξης και λήξης της βιντεοσκόπησης, είτε μέσω αισθητήρα κίνησης, που πυροδοτεί την έναρξη της λειτουργίας του ή με την πυροδότηση του συναγερμού. Έχουμε όμως τη δυνατότητα και για καταγραφή μέσω δικτύου (network recording).
Όταν το σύστημα ασφαλείας αντιληφθεί κίνδυνο, το DVR καταγραφικό μας ενημερώνει μέσω της τεχνολογίας FTP (File Transfer Protocol) ή μέσω e-mail.
Κάποια μοντέλα μπορούμε να τα συνδέσουμε στο διαδίκτυο και να τα προγραμματίσουμε έτσι, ώστε, όταν πυροδοτείται ο συναγερμός, το απόσπασμα που καταγράφτηκε ακριβώς προηγουμένως να στέλνεται αυτόματα μέσω e-mail σε άλλο υπολογιστή, π.χ. στο γραφείο ή το σπίτι μας.
Ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει σίγουρα είναι η θέση όπου θα εγκαταστήσουμε τις εξωτερικές κάμερες που θα περιλαμβάνει το DVR καταγραφικό μας. Αν φροντίσουμε ώστε να είναι φανερές, τότε θα λειτουργούν αποθαρρυντικά για τον επίδοξο δράστη. Αν είναι κρυφές, τότε κινδυνεύουν λιγότερο από βανδαλισμό, ενώ το καταγεγραμμένο από αυτές υλικό ενδεχομένως να μας φανεί χρήσιμο σε περίπτωση δίκης.
Τέλος, ορίζοντας έναν κωδικό πρόσβασης στο καταγραφικό μέσω υπολογιστή, ακόμα κι αν κάποιος μας κλέψει το σκληρό δίσκο, δεν θα μπορεί να δει το καταγεγραμμένο υλικό.