Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξωτερική κάμερα

Παρακολουθώντας την επικαιρότητα, συνειδητοποιεί κανείς ολοένα και περισσότερο την απειλή που παραμονεύει καθημερινά πια να πέσουμε θύματα ληστείας. Δυστυχώς οι κίνδυνοι αυτοί μας ακολουθούν και στον επαγγελματικό μας χώρο, όπως και στο σπίτι μας ακόμα, αφού οι διαρρήξεις είναι κι αυτές πλέον στην ημερήσια διάταξη.

Αναζητώντας τρόπους να οχυρώσουμε το χώρο μας και να διαφυλάξουμε την περιουσία και τη σωματική μας ακεραιότητα, θα διαπιστώσουμε ότι το πιο δυνατό όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού. Η εξέλιξη της τεχνολογίας σήμερα μας δίνει τη δυνατότητα να βρούμε ένα σύστημα συναγερμού που θα ταιριάζει στο χώρο μας, με ό,τι ιδιαιτερότητες διαθέτει αυτός, αλλά και στις οικονομικές μας δυνατότητες.

Από τα πιο βασικά κομμάτια ενός ολοκληρωμένου συστήματος συναγερμού η εξωτερική κάμερα. Είναι το «μάτι» του συναγερμού μας, που καταγράφει κάθε ύποπτη κίνηση, κι αν το θελήσουμε, μας ειδοποιεί κιόλας άμεσα. Η εξωτερική κάμερα είναι σημαντικό μέρος της περιμετρικής προστασίας του χώρου μας.

Η εξωτερική κάμερα μπορεί να είναι ενσύρματη ή ασύρματη, όπως και όλος ο συναγερμός μας. Πρωταρχικός στόχος είναι η εξωτερική κάμερα να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επίδοξους διαρρήκτες. Σίγουρα η αίσθηση ότι παρακολουθούνται και ενδεχομένως καταγράφονται δεν θα τους αρέσει και τόσο, οπότε πολύ πιθανόν να προχωρήσουν σε επόμενο στόχο.

Η εξωτερική κάμερα μπορεί να χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνολογίες. Συγκεκριμένα, ως μέρος ενός καταγραφικού συστήματος, η εξωτερική κάμερα μπορεί να είναι κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV) ή δικτυακή IP. Η εξωτερική κάμερα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης στέλνει ό,τι καταγράφει μέσω βιντεοκάμερας σε συγκεκριμένες μόνο οθόνες. Μπορούμε να αναθέσουμε σε εταιρεία φύλαξης να παρακολουθεί την εξωτερική κάμερα του συναγερμού μας, η οποία και ειδοποιεί την αστυνομία ή τις αρχές σε περίπτωση απόπειρας διάρρηξης. Σε άλλη περίπτωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία που καταγράφει η κάμερα για τον εντοπισμό του διαρρήκτη ή ως αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο.

Μια εξωτερική κάμερα IP, από την άλλη, μας προσφέρει επίσης σημαντικές υπηρεσίες αξιοποιώντας την τεχνολογία του διαδικτύου. Πρόκειται για μια ψηφιακή βιντεοκάμερα η οποία μπορεί να εγκατασταθεί στη διαδικτυακή μας σύνδεση παρέχοντάς μας τη δυνατότητα να ελέγχουμε από απόσταση την εξωτερική μας κάμερα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να παρακολουθούμε την κατοικία ή το κατάστημά μας από οποιοδήποτε μέρος βρισκόμαστε, αρκεί να έχουμε σύνδεση στο διαδίκτυο, ακόμα και μέσω 3G κινητού τηλεφώνου.

Σημαντική ιδιότητα που πρέπει να διαθέτει η εξωτερική κάμερα είναι η δυνατότητα να καταγράφει και τις νυχτερινές ώρες, την αγαπημένη ώρα των παράνομων επισκεπτών. Γι' αυτό είναι σημαντικό η εξωτερική κάμερα που θα επιλέξουμε να διαθέτει ενσωματωμένα led υπερύθρων, που θα της επιτρέπει να κάνει λήψεις στο σκοτάδι σε απόσταση αρκετών μέτρων (30-40 περίπου). Καλό είναι επίσης να είναι αδιάβροχη και γενικά ανθεκτική στα καιρικά φαινόμενα. Για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στο υλικό που θα καταγράφει, πρέπει να δώσουμε προσοχή και στη γωνία θέασης που διαθέτει η εξωτερική κάμερα που θα επιλέξουμε, όπως και στην καλή ανάλυση των εικόνων. Ωστόσο η κάμερά μας θα πρέπει να είναι και φιλική προς το χρήστη.

Η εγκατάσταση μιας εξωτερικής κάμερας ως μέρους ενός συστήματος συναγερμού είναι μια πρακτική και αποδεδειγμένα λειτουργική λύση για να εξασφαλίσουμε την επιθυμητή ασφάλεια και ηρεμία στο ιδιωτικό ή επαγγελματικό μας χώρο.