Συναγερμοί GSM

Η σύγχρονη πραγματικότητα έχει κάνει πια καθημερινά χειροπιαστό τον κίνδυνο απώλειας τόσο των υλικών αγαθών μας όσο και της σωματικής μας ακεραιότητας. Αυτό έχει κάνει πολλούς από εμάς ν' αναζητήσουν την πολυπόθητη ηρεμία και ασφάλεια, τουλάχιστον στον εργασιακό και ιδιωτικό τους χώρο, καταφεύγοντας σ' ένα σύστημα συναγερμού.

Η τεχνολογία στα συστήματα συναγερμού εξελίσσεται αδιάλειπτα, προς όφελος του καταναλωτή, αφού τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε μείωση των τιμών τους.

Από τα πιο σύγχρονα επιτεύγματα της τεχνολογίας είναι οι συναγερμοί GSM, που χρησιμοποιούν την τεχνολογία GSM (Global System for Mobile Communications).

Οι συναγερμοί GSM δεν λειτουργούν όπως τα παραδοσιακά συστήματα συναγερμού. Συγκεκριμένα, οι συναγερμοί GSM χρησιμοποιούνται για την προστασία ενός χώρου (επαγγελματικού ή κατοικίας) που διαθέτει τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας. Όταν γίνει αντιληπτή απόπειρα διάρρηξης ή άλλος κίνδυνος, οι συναγερμοί GSM μας ειδοποιούν μέσω τηλεφωνικής κλήσης σε σταθερό ή κινητό, στο οποίο μπορούν να αποστέλλουν και μήνυμα.

Όπως γίνεται σε κάθε σύστημα ασφαλείας, οι συναγερμοί GSM περιλαμβάνουν αισθητήρες εξωτερικούς κι εσωτερικούς, δηλαδή ραντάρ κίνησης, μαγνητικές επαφές, φώτα ασφαλείας υπερύθρων και άλλες συσκευές. Ο πίνακας ελέγχου είναι εξοπλισμένος με το GSM module. Οι αισθητήρες επικοινωνούν με τον πίνακα ελέγχου μέσω ραδιοφωνικής συχνότητας. Οι συναγερμοί GSM φροντίζουν ώστε, όταν ένας αισθητήρας πυροδοτήσει το συναγερμό, η πληροφορία αυτή να διαβιβάζεται μέσω της ραδιοφωνικής συχνότητας στο GSM module. Αυτό με τη σειρά του διαβιβάζει το σήμα κινδύνου με τη μορφή μηνύματος ή κλήσης στο κέντρο παρακολούθησης συστημάτων ασφαλείας που έχουμε μισθώσει γι' αυτό το σκοπό ή σε κινητό τηλέφωνο που έχει προγραμματιστεί να καλείται σε επείγον περιστατικό.

Το βασικό πλεονέκτημα που έχουν οι συναγερμοί GSM είναι ότι είναι εντελώς ασύρματοι, δεν χρησιμοποιούν δηλαδή καθόλου καλωδίωση για τη σύνδεσή τους. Αυτή η ιδιότητα είναι πολύτιμη π.χ. για το απομακρυσμένο εξοχικό μας. Αυτό σημαίνει ότι οι συναγερμοί GSM μπορούν να εγκατασταθούν και σε χώρους που δεν διαθέτουν τηλεφωνική γραμμή. Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι η αγορά μιας κάρτας SIM, η οποία θα μας επιτρέψει να χρησιμοποιούμε την υπηρεσία GSM. Η έξτρα προστασία που κρύβεται στην τεχνολογία τους είναι ότι οι συναγερμοί GSM δεν κινδυνεύουν να εξουδετερωθούν από τους δράστες που θα κόψουν τα καλώδια του τηλεφώνου μας. Εξάλλου, όπως οι συναγερμοί GSM επικοινωνούν μαζί μας μέσω τηλεφωνικής κλήσης ή μηνύματος, έτσι κι εμείς έχουμε τη δυνατότητα να τους ενεργοποιούμε και να τους απενεργοποιούμε μέσω σύντομου μηνύματος SMS από το κινητό μας τηλέφωνο. Το ίδιο φυσικά μπορούμε να κάνουμε με το τηλεχειριστήριο.

Όπως κάθε συναγερμός, οι συναγερμοί GSM μας ειδοποιούν για θραύση κρυστάλλων και μας προστατεύουν με ανάλογους αισθητήρες από φωτιά και διαρροές γκαζιού ή νερού. Επίσης οι συναγερμοί GSM μπορούν να συνδεθούν με τους αυτοματισμούς του σπιτιού, διευκολύνοντας την καθημερινότητά μας. Συγκεκριμένα, με ανάλογους αισθητήρες οι συναγερμοί GSM μπορούν να φροντίζουν να θερμαίνεται ή να ψύχεται ο χώρος μας, να ποτίζεται ο κήπος μας, ν' ανάβουν ή να σβήνουν συγκεκριμένα φώτα κάποιες ώρες και ν' ανεβαίνουν ή να κατεβαίνουν τα στόρια όταν ο αισθητήρας φωτός δώσει την ανάλογη ειδοποίηση.

Οι συναγερμοί GSM λοιπόν μας προσφέρουν προστασία αλλά και πολλές άλλες πρακτικές ευκολίες, που κάνουν πραγματικά δελεαστική την τοποθέτησή τους.