Μπουτόν πανικού

Είναι αναμφισβήτητη αλήθεια ότι στις μέρες μας το άγχος τείνει να γίνει μόνιμος σύντροφός μας. Δυστυχώς οι σύγχρονες, δύσκολες συνθήκες ενισχύουν ακόμα περισσότερο αυτή την κατάσταση, αφού δεν μπορούμε πια να νιώσουμε ήρεμοι ούτε καν στο χώρο του σπιτιού μας. Αυτό είναι αποτέλεσμα της αύξησης των διαρρήξεων και των κλοπών σε σπίτια και καταστήματα.

Το πρώτο πράγμα βέβαια που μας έρχεται στο μυαλό ως λύση σ' αυτό το πρόβλημα είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού. Για το σκοπό αυτό αξίζει ν' απευθυνθούμε σε εξειδικευμένους τεχνικούς, οι οποίοι θα μας υποδείξουν, ύστερα από μελέτη του χώρου μας, τι πρέπει να εγκαταστήσουμε.

Κάθε σύστημα συναγερμού, εκτός από το βασικό εξοπλισμό του, διαθέτει και διάφορα αξεσουάρ και περιφερειακά εξαρτήματα, που ενισχύουν την προστασία μας. Ένα από τα πιο σημαντικά αξεσουάρ που μπορούμε να προσθέσουμε στο συναγερμό μας είναι το μπουτόν πανικού.

Το μπουτόν πανικού είναι μια συσκευή αυτόνομη, με διακόπτη που το οπλίζει και το αφοπλίζει, και μπορεί να εγκατασταθεί τόσο σε κατοικίες όσο και σ' επαγγελματικούς χώρους. Το μπουτόν πανικού προορίζεται για χρήση από ηλικιωμένους ή κατάκοιτους ανθρώπους, που μπορεί να βρεθούν σε επείγουσα ανάγκη και είναι πιο ευπαθείς. Επίσης είναι χρήσιμα σε ανθρώπους που εργάζονται σε καταστήματα νύχτα ή και απόμερα (π.χ. σε περίπτερο). Μια ακόμα χρήση του μπουτόν πανικού είναι σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ας δούμε όμως από τι αποτελείται και πώς λειτουργεί ένα μπουτόν πανικού. Το μπουτόν πανικού είναι στην πραγματικότητα τμήμα του συναγερμού έκτακτης ανάγκης και μπορεί να είναι ενσύρματο ή ασύρματο. Το μπουτόν πανικού τοποθετείται στον τοίχο, δίπλα π.χ. στο κρεβάτι ενός ασθενούς, ή στο λαιμό, ως μενταγιόν. Όταν πιέσουμε το μπουτόν πανικού, αυτό καλεί μία ή και περισσότερες προγραμματισμένες τηλεφωνικές γραμμές. Ο συναγερμός έκτακτης ανάγκης θα προχωρήσει στην επόμενη προγραμματισμένη τηλεφωνική γραμμή αν λάβει σήμα κατειλημμένου ή ανιχνεύσει αυτόματο τηλεφωνητή. Όταν πιέσουμε το μπουτόν πανικού, το σύστημα καλεί τουλάχιστον πέντε φορές κάθε προγραμματισμένο νούμερο, μέχρι να υπάρξει ανταπόκριση στο σήμα κινδύνου που έχει δοθεί. Όταν συμβεί αυτό, απαντηθεί δηλαδή η κλήση που πραγματοποιείται όταν πατηθεί το μπουτόν πανικού, ακούγεται το ηχογραφημένο μήνυμα που έχουμε εισαγάγει στο σύστημα. Στη συνέχεια ο άνθρωπος που βρίσκεται σε ανάγκη μπορεί να μιλήσει μ' εκείνον που έχει δεχτεί και απαντήσει την κλήση, ο οποίος μπορεί και να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και να δράσει αναλόγως.

Το μπουτόν πανικού και ο συναγερμός έκτακτης ανάγκης είναι εύκολα στην εγκατάστασή τους και, όταν το σύστημα είναι ασύρματο, έχει εμβέλεια μέχρι και 20-30 μέτρα σε εσωτερικό χώρο. Ο συναγερμός έκτακτης ανάγκης συνοδεύεται συνήθως από έναν τηλεφωνικό μετασχηματιστή, ώστε να προσαρμόζεται εύκολα στην υπάρχουσα πρίζα της σταθερής τηλεφωνικής γραμμής μας. Καλεί δε τόσο σε σταθερά όσο και σε κινητά τηλέφωνα, όπως και σε νούμερα του εξωτερικού.

Το μπουτόν πανικού μπορεί εύκολα να συνδεθεί με το σύστημα συναγερμού μας, οπότε όταν πατηθεί εμφανίζει σήμα στην κεντρική μονάδα

Το σύστημα αυτό λοιπόν μπορεί εγκατασταθεί και να λειτουργεί αυτόνομα, μπορεί όμως να αποτελεί και περιφερειακή συσκευή του συστήματος ασφαλείας που έχουμε επιλέξει. Σίγουρα είναι χρήσιμο για την περίπτωση που έχουμε στο σπίτι ανθρώπους που μπορεί να χρειαστεί να μας καλέσουν σε βοήθεια με το πάτημα ενός μόνο πλήκτρου.