Ασύρματος συναγερμός

Τα τελευταία χρόνια, οι δυσχερείς οικονομικές συνθήκες έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της εγκληματικότητας. Ανησυχητική είναι η κατακόρυφη αύξηση των ληστειών και των κλοπών. Αυτό που μας βάζει όμως σε σκέψεις για την ασφάλειά μας, είναι η εισβολή των διαρρηκτών στα σπίτια τόσο μέρα όσο και νύχτα, χωρίς διακρίσεις και χωρίς δισταγμό.

Επειδή το ζητούμενο είναι πλέον να προστατέψουμε όχι μόνο τα αγαθά μας, αλλά και τη σωματική μας ακεραιότητα, πολλοί από εμάς καταφεύγουν στην εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού.

Οι επιλογές μας είναι δύο: ο ενσύρματος κι ασύρματος συναγερμός. Ας εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά του ασύρματου συναγερμού.

Ο ασύρματος συναγερμός αποτελεί επίτευγμα της προόδου της τεχνολογίας που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα των συστημάτων συναγερμού. Μέχρι να εμφανιστεί ο ασύρματος συναγερμός, αποτελούσε τη μοναδική επιλογή ο ενσύρματος. Παρά τη χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία εγκατάστασης καλωδίωσής του, ήταν η μοναδική αξιόπιστη λύση και ο κόσμος κατέφευγε σ' αυτήν για την ασφάλεια του σπιτιού ή του επαγγελματικού του χώρου. Όταν λοιπόν έφτασε η ασύρματη τεχνολογία, αποκτήσαμε εναλλακτική. Ωστόσο, αν και πιο βολικός, ο ασύρματος συναγερμός ήταν αρχικά λιγότερο αξιόπιστος και πιο ακριβός. Έτσι ο κόσμος εξακολούθησε να προτιμά τα παραδοσιακά ενσύρματα συστήματα ασφαλείας.

Τα τελευταία όμως χρόνια ο ασύρματος συναγερμός έχει γίνει η κυρίαρχη τάση. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της τεχνολογικής προόδου, η οποία έφερε και μείωση στην τιμή του. Το βασικό πλεονέκτημα που μας προσφέρει ο ασύρματος συναγερμός είναι ότι μπορούμε να τον τοποθετήσουμε χωρίς να γεμίζουμε τους τοίχους, τα σοβατεπί και το πάτωμα με μέτρα καλωδίων. Επίσης μειώθηκε δραματικά ο χρόνος τοποθέτησής του.

Ο ασύρματος συναγερμός χρησιμοποιεί αισθητήρες, κάμερες και άλλα αξεσουάρ που λειτουργούν με ραδιοσυχνότητες. Αυτές οι συσκευές επικοινωνούν με τον πίνακα ελέγχου, που είναι η καρδιά ενός συστήματος ασφαλείας. Σε περίπτωση που πυροδοτηθεί ο ασύρματος συναγερμός, μας ειδοποιεί μέσω τηλεφωνικής κλήσης/μηνύματος ή, αν έχουμε εταιρεία φύλαξης, αναλαμβάνει εκείνη να ειδοποιήσει τις αρχές, εφόσον όντως υπάρχει απόπειρα διάρρηξης.

Σε περίπτωση που διακοπεί η ηλεκτροδότηση, ο ασύρματος συναγερμός διαθέτει εφεδρικό σύστημα το οποίο μπαίνει σε λειτουργία, έτσι ώστε να μη μείνουμε ούτε λεπτό απροστάτευτοι.

Ο ασύρματος συναγερμός αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία και χρησιμοποιεί το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας για να παρακολουθεί το σύστημα και για να δίνει σήμα κινδύνου σε περίπτωση διάρρηξης ή άλλου προβλήματος.

Ο ασύρματος συναγερμός μπορεί να μας ειδοποιήσει με κλήση στο κινητό μας τηλέφωνο για ό,τι αξιοσημείωτο συμβαίνει στο χώρο που προστατεύει, κι εμείς με τη σειρά μας μπορούμε να συνδεθούμε στο διαδίκτυο και να ελέγξουμε μέσα από τις κάμερες ασφαλείας τι ακριβώς συμβαίνει.

Επομένως, βασικό εδώ είναι ότι, σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης ή αν ο διαρρήκτης κόψει τα καλώδια του σταθερού τηλεφώνου, ο ασύρματος συναγερμός έχει το πλεονέκτημα ότι μας δίνει σήμα συναγερμού μέσω κινητής σύνδεσης.

Αν λοιπόν δεν μας αρέσει η ιδέα της καλωδίωσης, όπως και η φασαρία που συνεπάγεται η εγκατάστασή της, μπορούμε να καταφύγουμε στη λύση του ασύρματου συναγερμού. Κι εδώ, η ποικιλία των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πολύ μεγάλη, όπως και η γκάμα των τιμών. Η συμβουλή ενός ειδικού τεχνικού θα μας βοηθήσει σίγουρα στην επιλογή μας.