Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλοπές

Στις μέρες μας, που η οικονομική κρίση έχει επιφέρει αύξηση της ανεργίας, δυστυχώς έχει σημειωθεί και ραγδαία αύξηση στις κλοπές και τις διαρρήξεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ παλαιότερα οι κλοπές διαπράττονταν συνήθως στα καταστήματα ή τα σπίτια όταν αυτά ήταν κλειστά και άδεια, σήμερα οι διαρρήκτες δεν διστάζουν να εισβάλουν σ' αυτά σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας. Ο κίνδυνος που ενέχεται εδώ είναι να βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με τον παράνομο εισβολέα. Τότε, πέρα από τις υλικές απώλειες που αποφέρουν οι κλοπές, τίθεται πλέον σε κίνδυνο και η σωματική μας ακεραιότητα.

Υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να εφαρμόσουμε, προκειμένου να μειώσουμε τις πιθανότητες να πέσουμε θύματα διάρρηξης. Οι περισσότερες κλοπές σημειώνονται σε σπίτια ή καταστήματα που αποτελούν εύκολους στόχους για τους δράστες. Πρωταρχικό μας μέλημα λοιπόν είναι να αποτρέψουμε τις κλοπές στο χώρο μας, οχυρώνοντάς το με τέτοιο τρόπο, ώστε οι διαρρήκτες να μην τον προτιμήσουν, αλλά να προχωρήσουν σε κάποιο ανυπεράσπιστο κτίριο.

Οι κλοπές μπορούν να αποφευχθούν με την εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού. Σήμερα η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ και η ποικιλία που υπάρχει στους συναγερμούς σπιτιών και καταστημάτων μας επιτρέπει να διαλέξουμε ένα σύστημα που να ταιριάζει στο χώρο μας αλλά και στο πορτοφόλι μας. Σίγουρα ενδείκνυται το να συμβουλευτούμε εξειδικευμένους τεχνικούς που θα μελετήσουν το χώρο μας και θα μας προτείνουν τον πιο κατάλληλο για εμάς συναγερμό, που θα μας προστατεύει από τις διαρρήξεις και τις κλοπές.

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι περισσότερες κλοπές πραγματοποιούνται με την είσοδο στο χώρο μας από κάποιο ξεχασμένο παράθυρο ή πίσω αυλή και πόρτα. Βρείτε τα αδύνατα σημεία του σπιτιού ή του καταστήματός σας και τοποθετήστε εκεί αισθητήρα κίνησης που ενεργοποιεί φωτισμό. Σίγουρα στους δράστες δεν αρέσει να ενεργούν σε κοινή θέα.

Φροντίστε επίσης να οχυρώσετε περιμετρικά το σπίτι ή τον επαγγελματικό σας χώρο. Η εγκατάσταση ραντάρ υπερύθρων, δηλαδή ανιχνευτών κίνησης που είναι προγραμματισμένοι να μετρούν τη θερμοκρασία του σώματος που κινείται στην εμβέλειά τους, μας προφυλάσσει από τις κλοπές αλλά και από την εσφαλμένη ενεργοποίηση του συναγερμού στο πέρασμα ενός ζώου. Η τοποθέτηση φωτισμού ασφαλείας, φώτων δηλαδή που ανάβουν με φωτοκύτταρο, είναι μια έξυπνη κίνηση ενάντια στις κλοπές. Αν όμως υπάρχει κήπος, καλό είναι να φροντίσουμε να τον περιποιούμαστε, ειδικά στα σημεία εισόδου, ώστε να μην προσφέρει κάλυψη στους δράστες.

Η τοποθέτηση λοιπόν μαγνητικών επαφών σε παράθυρα και πόρτες καθώς και ραντάρ κίνησης και φωτισμού ασφαλείας περιμετρικά και μέσα στο χώρο μας είναι τα βασικά βήματα για τη διασφάλιση της ασφάλειάς μας. Αν πρόκειται να λείψουμε καιρό, π.χ. τους καλοκαιρινούς μήνες, που οι κλοπές και οι διαρρήξεις γνωρίζουν τη μεγαλύτερη «άνθηση», μπορούμε να ενημερώσουμε τους γείτονες, ώστε να μας ειδοποιήσουν αν παρατηρήσουν κάποιες ύποπτες κινήσεις γύρω από το σπίτι μας. Ίσως όμως αξίζει ν' αναλογιστούμε και την εγκατάσταση καμερών ασφαλείας, που θα παρακολουθούν το χώρο μας και θα μας ενημερώνουν τηλεφωνικά ή διαδικτυακά για ό,τι συμβεί. Ακόμα, αν θέλουμε μεγαλύτερη ξεγνοιασιά και ήσυχο ύπνο, δεν έχουμε παρά να αναθέσουμε σε κάποια εταιρεία παρακολούθησης να επιβλέπει τις κάμερες του συναγερμού μας και να ειδοποιήσει τις αρχές εφόσον γίνει απόπειρα διάρρηξης.

Μ' αυτές τις έξυπνες κινήσεις μπορούμε ν' αποφύγουμε τη δυσάρεστη αίσθηση ανασφάλειας που μας αφήνουν οι διαρρήξεις και οι κλοπές και που μας κατατρέχει για χρόνια μετά.