Συστήματα ασφαλείας σπιτιών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, οι ληστείες και οι κλοπές –κυρίως διαρρήξεις– σημείωσαν αύξηση 300% μέσα στο 2011 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι διαρρήκτες δείχνουν φυσικά προτίμηση στα σπίτια και τα καταστήματα. Το ανησυχητικό είναι ότι οι διαρρήξεις γίνονται πια ακόμα και για μικρά χρηματικά ποσά, ενώ αύξηση έχει σημειωθεί και στη χρήση βίας.

Οι διαρρήξεις διαπράττονται συνήθως όταν η οικογένεια απουσιάζει για τις καθημερινές της ασχολίες – εργασία, σχολείο κ.λπ. Οι περισσότερες βέβαια γίνονται Ιούλιο και Αύγουστο, την περίοδο των θερινών διακοπών. Οι διαρρήκτες προτιμούν τα σπίτια όπου βρίσκουν εύκολη πρόσβαση μέσω μιας πόρτας ή παραθύρου.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, καταλαβαίνει κανείς ότι τα χρήματα που επενδύουν πολλά ελληνικά νοικοκυριά στα συστήματα ασφαλείας σπιτιών αξίζουν τον κόπο, αφού πρόκειται για τη διασφάλιση της περιουσίας και της σωματικής ακεραιότητας των μελών της οικογένειας. Με την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας σπιτιών δυσχεραίνεται το έργο των επίδοξων εισβολέων, οι οποίοι θα αναζητήσουν πιο εύκολους στόχους, πιθανόν σε μια άλλη γειτονιά.

Τα συστήματα ασφαλείας σπιτιών είναι πια προσιτά σε όλους, καθώς με την πρόοδο της τεχνολογίας και την εξέλιξή τους οι τιμές τους έχουν μειωθεί. Τα συστήματα ασφαλείας σπιτιών μπορούν εξάλλου να συνδυάζουν τα απαραίτητα κάθε φορά αξεσουάρ, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν.

Τα συστήματα ασφαλείας σπιτιών περιλαμβάνουν βασικά αισθητήρες που τοποθετούνται τόσο περιμετρικά των σπιτιών, αν πρόκειται για μονοκατοικίες, όσο και μέσα σε αυτά. Στην περίμετρο των σπιτιών μπορούν να εγκατασταθούν φώτα ασφαλείας με αισθητήρες υπερύθρων, που ανιχνεύουν τους «εχθρούς» με βάση τη θερμοκρασία του σώματος. Έτσι αποφεύγεται ο άδικος συναγερμός στο πέρασμα ζώων. Οι αισθητήρες ή μαγνητικές επαφές που περιλαμβάνουν τα συστήματα ασφαλείας σπιτιών για το εσωτερικό τοποθετούνται σε πόρτες και παράθυρα και μας ειδοποιούν ηχητικά όταν κάποιος διέρχεται από αυτές. Φυσικά όλες οι πληροφορίες των περιφερειακών αυτών εξαρτημάτων που διαθέτουν τα συστήματα ασφαλείας σπιτιών καταλήγουν στην κεντρική μονάδα, που θα σημάνει και το συναγερμό αν χρειαστεί.

Τα συστήματα ασφαλείας σπιτιών εξοπλίζουν τις κατοικίες εσωτερικά και με ραντάρ, ανιχνευτές δηλαδή κίνησης, που χρησιμοποιούν κι αυτά την τεχνολογία υπερύθρων που προαναφέραμε.

Αν θέλουμε να καταγράφουμε επίσης ό,τι συμβαίνει εν τη απουσία μας ή τη νύχτα, τα συστήματα ασφαλείας σπιτιών μας παρέχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε κάμερες ασφαλείας, τόσο μέσα όσο και έξω. Οι κάμερες, κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης ή IP, μας ενημερώνουν όταν σημάνει ο συναγερμός τηλεφωνικά ή μέσω διαδικτύου. Αν το θέλουμε, οι κάμερες αυτές στα συστήματα ασφαλείας σπιτιών μπορούν να παρακολουθούνται από εταιρεία φύλαξης, η οποία και ειδοποιεί τις αρμόδιες αρχές αν αντιληφθεί απόπειρα διάρρηξης.

Τα συστήματα ασφαλείας σπιτιών όμως διαθέτουν και άλλα πλεονεκτήματα. Πολύ σημαντικοί είναι οι αισθητήρες θραύσης κρυστάλλων, οι πυρανιχνευτές, καθώς και οι αισθητήρες που έχουν να κάνουν με τις διαρροές υγραερίου και νερού. Τα συστήματα ασφαλείας μπορούν επίσης να συνδεθούν με τα συστήματα αυτοματισμού, να ενεργοποιούν π.χ. το αυτόματο πότισμα, την ενεργοποίηση του φωτισμού, της θέρμανσης ή της ψύξης σε συγκεκριμένες ώρες και με συγκεκριμένους αισθητήρες.

Βασική προϋπόθεση όταν τοποθετούνται συστήματα ασφαλείας σπιτιών είναι η επίσκεψη και μελέτη του χώρου από ειδικούς τεχνικούς, οι οποίοι λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητές του, προτείνουν τα ανάλογα συστήματα ασφαλείας. Το ζητούμενο είναι τα συστήματα ασφαλείας σπιτιών να είναι προσαρμοσμένα στις συγκεκριμένες ανάγκες μας, για να είναι λειτουργικά κι αποτελεσματικά.