Ψεύτικοι συναγερμοί και πώς να τους αποφύγετε

Η σήμανση ψεύτικου συναγερμού αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών, έπειτα από την αγορά ενός συστήματος συναγερμού. Ψεύτικους ονομάζουμε τους συναγερμούς που σημαίνουν, όχι εξαιτίας της εισβολής διαρρηκτών, αλλά εξαιτίας άλλων αιτιών. Οι ψεύτικοι συναγερμοί προκαλούνται από:

Λανθασμένη χρήση του συναγερμού

Η πιο συχνή αιτία πρόκλησης ψεύτικων συναγερμών είναι η λανθασμένη χρήση του συστήματος από τα μέλη της οικογένειας ή άλλους ανθρώπους εμπιστοσύνης. Για παράδειγμα, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο της πληκτρολόγησης λανθασμένου κωδικού. Σύμφωνα με τα στατιστικά, πάνω από το 70% των περιπτώσεων λανθασμένων συναγερμών προκαλείται από λάθη των χρηστών του συστήματος.

Κακή τοποθέτηση των ανιχνευτών

Αν οι ανιχνευτές έχουν τοποθετηθεί σε λάθος ύψος, τότε είναι πολύ πιθανό κάποιο αντικείμενο να βρεθεί κοντά τους, με αποτέλεσμα τη σήμανση του συναγερμού.

Ελαττωματικό εξοπλισμό

Ο ελαττωματικός εξοπλισμός αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες ψεύτικων συναγερμών.

Μπαταρίες που έχουν εξαντληθεί

Πολλές φορές οι ιδιοκτήτες αμελούν να αλλάξουν τις μπαταρίες, οι οποίες εξαντλούνται και προκαλούν ψεύτικους συναγερμούς.

Κατοικίδια που κινούνται

Αν έχετε κατοικίδια στο σπίτι, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ταλαιπωρείστε από ψευδείς συναγερμούς.

Γιατί οι λανθασμένοι συναγερμοί αποτελούν πρόβλημα

Οι λανθασμένοι συναγερμοί είναι ενοχλητικοί, διότι πολλές φορές ηχούν κατά τη διάρκεια της νύχτας τρομοκρατώντας τους ιδιοκτήτες και προκαλώντας αναστάτωση στους γείτονες. Επιπλέον, πολλοί ιδιοκτήτες δεν ενεργοποιούν καν τον συναγερμό τους εξαιτίας των ψευδών συναγερμών. Ο λόγος είναι προφανής. Φοβούνται πως θα αρχίσει να χτυπά χωρίς να υπάρχει ουσιαστική απειλή. Έτσι όμως, μένουν εκτεθειμένοι απέναντι σε μια πραγματική απειλή. Για αυτόν τον λόγο, η αντιμετώπιση της αιτίας που προκαλεί τους λανθασμένους συναγερμούς είναι αναγκαία.

Ψεύτικοι συναγερμοί: Πώς να τους αποφύγετε

Αν θέλετε να απαλλαγείτε από τους ενοχλητικούς και ντροπιαστικούς ψεύτικους συναγερμούς, ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Δείξτε τον ορθό τρόπο λειτουργίας του συστήματος συναγερμού στα μέλη της οικογένειάς σας, αλλά και σε όσους έχουν πρόσβαση σε αυτό. Τονίστε τη σημασία της πληκτρολόγησης του σωστού κωδικού και της ορθής χρήσης του συστήματος.
  2. Φροντίστε για τη σωστή συντήρηση του συναγερμού σας.
  3. Να ελέγχετε πάντα τις μπαταρίες και να τις αντικαθιστάτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  4. Να ελέγχετε τον εξοπλισμό του συστήματος, ώστε να είστε βέβαιοι ότι όλα λειτουργούν όπως πρέπει.
  5. Βεβαιωθείτε πως οι ανιχνευτές κίνησης είναι τοποθετημένοι σε σημεία μακριά από παράθυρα, διότι μερικές φορές ακόμα και ένα αεράκι μπορεί να προκαλέσει τη σήμανση του συναγερμού.
  6. Στην περίπτωση που τα κατοικίδιά σας είναι η αιτία των ψεύτικων συναγερμών, μπορείτε να τοποθετήσετε ανιχνευτές ήχου αντί για ανιχνευτές κίνησης. Επιπλέον, μπορείτε να ζητήσετε από την εταιρεία που αγοράσατε τον συναγερμό να κάνει κάποιες διορθώσεις, ώστε να λυθεί το πρόβλημα.
  7. Μάθετε πώς να απενεργοποιείτε τον συναγερμό σε περίπτωση που έχει ενεργοποιηθεί κατά λάθος.
  8. Φροντίστε να έχετε κλείσει καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας, προτού ενεργοποιήσετε τον συναγερμό σας, διότι, αν κάποια πόρτα ή κάποιο παράθυρο δεν έχει ασφαλιστεί σωστά, τότε υπάρχει η πιθανότητα να ηχήσει ψευδής συναγερμός.

Δυστυχώς, οι ψεύτικοι συναγερμοί ταλαιπωρούν αρκετούς ιδιοκτήτες κατοικιών. Αν ανήκετε σε αυτούς και αναρωτιέστε πώς μπορείτε να τους αποφύγετε, τότε σίγουρα οι παραπάνω συμβουλές θα σας βοηθήσουν αρκετά.