Συναγερμοί με αξιοπιστία

Συναγερμοί με αξιοπιστία

Οι συναγερμοί είναι μια λέξη που πλέον ηχεί ευχάριστα στ' αυτιά των περισσότερων ανθρώπων. Γι' αυτό έχουν «φροντίσει» οι σύγχρονες συνθήκες ζωής, όπου η αύξηση της εγκληματικότητας, των ληστειών και των διαρρήξεων είναι πια γεγονός αναμφισβήτητο. Οι συναγερμοί λοιπόν τείνουν να φέρνουν στο νου μας την έννοια της ασφάλειας.

Αν αναλογιστεί κανείς τις προηγούμενες δεκαετίες, θα συνειδητοποιήσει ότι οι συναγερμοί ήταν μια εγκατάσταση-προνόμιο μόνο των πλούσιων ανθρώπων. Σήμερα όμως, που στόχος των διαρρηκτών μπορεί πια να γίνει ο καθένας από εμάς, χωρίς διάκριση, οι συναγερμοί και τα συστήματα ασφαλείας εγκαθίστανται σε όλα τα σπίτια. Στόχος τους εξάλλου δεν είναι μόνο η προστασία των περιουσιακών μας στοιχείων, αλλά και της σωματικής μας ακεραιότητας, αφού οι διαρρήξεις συνοδεύονται συχνά κι από βία.

Τώρα πια που οι συναγερμοί απευθύνονται στο ευρύ κοινό και δεν αποτελούν ένα προϊόν πολυτελείας, αλλά είναι ζωτικής σημασίας εγκατάσταση για μια κατοικία ή επαγγελματικό χώρο, οι τιμές τους είναι προσιτές και λογικές, μπορεί δε να μας εξοικονομήσουν χρήματα από την ασφαλιστική μας εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πια να κοιμόμαστε ή να φεύγουμε διακοπές με την ελπίδα ότι οι διαρρήκτες δεν θα προτιμήσουν το δικό μας σπίτι. Αντίθετα, οι συναγερμοί μας επιτρέπουν να το πιστεύουμε και μας απαλλάσσουν σε μεγάλο βαθμό από το άγχος.

Συγκεκριμένα, οι συναγερμοί έχουν ως φιλοσοφία τους καταρχάς την αποτροπή των δραστών. Ένα κτίριο με συναγερμό δεν είναι κι ο πιο ελκυστικός στόχος, όταν υπάρχουν γύρω τόσα ανυπεράσπιστα σπίτια και καταστήματα. Και υπάρχουν πραγματικά συναγερμοί που μπορούν να επιτύχουν αυτό το σημαντικό στόχο: τα ραντάρ κίνησης, οι κάμερες και οι δέσμες υπερύθρων, που τοποθετούνται περιμετρικά στο χώρο, καθώς και η εξωτερική σειρήνα, μπορούν σε μεγάλο βαθμό να το εξασφαλίσουν. Κι αν οι δράστες τα παρακάμψουν όλα αυτά, πράγμα αρκετά δύσκολο, οι συναγερμοί βάζουν κι άλλα εμπόδια: μαγνητικές επαφές σε παράθυρα και πόρτες, ανιχνευτές θραύσης κρυστάλλων, ανιχνευτές κίνησης μέσα στο χώρο καθώς και κάμερες, φανερές και κρυφές. Αν η εξωτερική σειρήνα εξουδετερωθεί με κάποιο τρόπο, υπάρχει και η εσωτερική. Οι σύγχρονοι συναγερμοί διαθέτουν επίσης πλήκτρα πανικού, που μπορούν να τρέψουν σε φυγή το διαρρήκτη στην περίπτωση που βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο μαζί τους. Και δυστυχώς αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι απίθανο, αφού οι διαρρήξεις δεν γίνονται πια μόνο νύχτα, αλλά και μέρα.

Αν αναθέσουμε δε την επόπτευση των καμερών ασφαλείας μας σε μια ανάλογη εταιρεία παρακολούθησης, τα πράγματα είναι ακόμα πιο θετικά.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ακόμα, ότι οι σύγχρονοι συναγερμοί μας προσφέρουν προστασία κι από άλλους κινδύνους που απειλούν την περιουσία και την υγεία μας. Πρόκειται για τους ανιχνευτές καπνού, που μας προφυλάσσουν από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, και τους ανιχνευτές διαρροών γκαζιού, νερού και διοξειδίου του άνθρακα.

Σημαντική, τέλος, παροχή που μπορούμε να έχουμε μέσω του συναγερμού μας είναι η σύνδεσή του με τους αυτοματισμούς του χώρου: το σύστημα θέρμανσης και ψύξης, το πότισμα, την ενεργοποίηση κι απενεργοποίηση φωτισμού και πολλά ακόμα.

Αυτό που συνειδητοποιούμε σήμερα είναι ότι οι συναγερμοί είναι μια εγκατάσταση που δεν στοιχίζει, αλλά μια έξυπνη κίνηση που θα προασπίζει την περιουσία μας αλλά και τη σωματική και ψυχική μας υγεία.