Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συναγερμοί σπιτιού

Συναγερμοί σπιτιού

Οι συναγερμοί σπιτιού είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας σήμερα. Αποτελούν το βασικό μας όπλο για ν’ αντιμετωπίσουμε τις διαρρήξεις, που μαστίζουν στις μέρες μας πόλεις και χωριά χωρίς διάκριση. Οι συναγερμοί σπιτιού είναι πολλοί και διαφορετικοί, όπως και οι δυνατότητες που αυτοί μας παρέχουν.

Αν απευθυνθούμε σ’ έναν ειδικό τεχνικό, θα μας καθοδηγήσει στην επιλογή του σωστού για εμάς συναγερμού σπιτιού. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε, πριν φτάσουμε στην τεχνική εταιρεία που θα εγκαταστήσει το συναγερμό που θα επιλέξουμε.

Κάτι βασικό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι οι συναγερμοί σπιτιού είναι δυνατόν να προσαρμοστούν απολύτως στο χώρο μας. Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να παρατηρήσουμε το σπίτι μας και ν’ αποφασίσουμε ποια ανοίγματά του (πόρτες, μπαλκονόπορτες ή παράθυρα) θέλουμε να περιληφθούν στο σύστημα συναγερμού μας. Επίσης πρέπει να σκεφτούμε σε ποιο σημείο θα τοποθετηθεί ο πίνακας ελέγχου και το πληκτρολόγιο. Οι συναγερμοί σπιτιού τα εγκαθιστούν συνήθως κοντά στην εξώπορτα, καθώς είναι πιο εύχρηστα εκεί. Βέβαια, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι ενσύρματοι συναγερμοί σπιτιού απαιτούν καλώδια από τα ανοίγματα ως τον πίνακα ελέγχου, κι αυτό είναι γνώμονας για τη θέση του τελευταίου. Οι συναγερμοί σπιτιού, από την άλλη, που είναι ασύρματοι προϋποθέτουν οι αισθητήρες να μπορούν να επικοινωνούν με τον πίνακα ελέγχου στην απόσταση που θα μεσολαβεί μεταξύ τους.

Οι συναγερμοί σπιτιού απαιτούν να αναλογιστούμε τις συνθήκες και τα δεδομένα της ζωής μας στο σπίτι. Για παράδειγμα, αν στην οικογένεια υπάρχουν μέλη που σηκώνονται και κυκλοφορούν τη νύχτα ή αν έχουμε ένα μεγαλόσωμο σκυλί που περιφέρεται στο σπίτι, είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε ένα συναγερμό σπιτιού που θα διαθέτει τους κατάλληλους ανιχνευτές κίνησης, π.χ. αισθητήρες αδρανείς στα κατοικίδια. Αυτό θα επηρεάσει και τον τρόπο τοποθέτησής τους.

Οι συναγερμοί σπιτιού παρακολουθούν στη βασική τους έκδοση μέσω του πίνακα ελέγχου οκτώ ζώνες, όπου ζώνη θεωρείται κάθε παράθυρο ή πόρτα που περιλαμβάνεται στο σύστημα. Ιδανικό είναι ο συναγερμός σπιτιού που θα επιλέξουμε να παρακολουθεί όλες τις ζώνες του σπιτιού μας. Υπάρχουν εξαρτήματα επέκτασης που επιτρέπουν στους συναγερμούς σπιτιού να παρακολουθούν ως και 32 ζώνες.

Οι συναγερμοί σπιτιού μας δίνουν τη δυνατότητα να εποπτεύεται το σπίτι μας από εταιρεία παρακολούθησης αν ο συναγερμός μας περιλαμβάνει κάμερες ασφαλείας. Αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρουμε εμείς, λαμβάνοντας υπόψη ότι η υπηρεσία αυτή παρέχεται έναντι μηνιαίας συνδρομής. Εναλλακτικά μπορούμε να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα που μας ειδοποιεί τηλεφωνικά όταν χτυπήσει ο συναγερμός.

Καλό είναι οι συναγερμοί σπιτιού από τους οποίους θα επιλέξουμε να επιδέχονται αισθητήρες καπνού, αισθητήρες μονοξειδίου του άνθρακα και ανιχνευτές διαρροών νερού και γκαζιού. Βασικό είναι οι συναγερμοί σπιτιού να διαθέτουν πλήκτρο πανικού.

Ακόμα, όσο εξελιγμένοι και πλήρεις κι αν είναι, οι συναγερμοί σπιτιού πρέπει να είναι φιλικοί προς τους χρήστες τους. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι κατοικούν στο σπίτι  πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το συναγερμό, προκειμένου αυτός να προστατεύει κι όχι να δυσχεραίνει την καθημερινή ζωή τους. Για το σκοπό αυτό συνιστάται να δοκιμαστεί πριν προβούμε σε αγορά ο πίνακας ελέγχου, η εισαγωγή δηλαδή σ’ αυτόν κωδικών από τους επικείμενους χρήστες του.

Οι τεχνικοί που θα αναλάβουν να μας εξυπηρετήσουν θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους όλα τα παραπάνω και να μας οδηγήσουν στη σωστή επιλογή.