Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάμερα

Κάμερα

Στις μέρες μας, που ο κίνδυνος διάρρηξης στο σπίτι ή το κατάστημά μας ανήκει πια στην ημερήσια διάταξη, αποτελεσματική λύση αποτελεί η εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού που να περιλαμβάνει κάμερα.

Η κάμερα είναι το «άγρυπνο βλέμμα» ενός συναγερμού, που παρακολουθεί και καταγράφει ό,τι πέσει στην αντίληψή της. Μια κάμερα μπορεί να είναι ενσύρματη ή ασύρματη, με τ' αντίστοιχα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για την καθεμιά.

Μια ασύρματη κάμερα π.χ. είναι πανεύκολη στην εγκατάστασή της. Λειτουργεί δε με μπαταρία, κι έτσι αποφεύγουμε τη φασαρία της σύνδεσής της με την κεντρική μονάδα μέσω καλωδίων. Αυτό μπορεί να είναι παράλληλα και μειονέκτημα, αφού η κάμερα, ανάλογα με το μοντέλο, ενδέχεται να καταναλώνει πολύ γρήγορα την μπαταρία, εγκαταλείποντας το έργο της σε κρίσιμη ίσως στιγμή. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που έχει η ασύρματη κάμερα είναι ότι δουλεύει καλύτερα με λογισμικό παρακολούθησης μέσω υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου. Επίσης δεν υπάρχει περιορισμός για τη θέση που θα τοποθετηθεί μια τέτοια κάμερα, αφού δεν υπάρχει ο περιορισμός της καλωδίωσης. Για τον ίδιο λόγο είναι ευκολότερο να τοποθετηθεί σε κρυφό σημείο. Ως μειονέκτημα αναφέρεται το ζήτημα της ασυμβατότητας, όπως είναι οι τυχόν παρεμβολές που μπορεί να ενεργοποιήσουν άδικα το συναγερμό.

Όσο για την ενσύρματη κάμερα, βασικό της πλεονέκτημα είναι το μικρότερο κόστος της έναντι της ασύρματης. Εξάλλου, γενικά η ενσύρματη κάμερα θεωρείται πιο αξιόπιστη. Για τη λειτουργία της απαιτεί καλωδίωση μόνιμα συνδεδεμένη σε πηγή ενέργειας. Το βασικό πρόβλημα εδώ είναι ότι, αν η καλωδίωση δεν τοποθετηθεί σωστά, υπάρχει περίπτωση ο διαρρήκτης να κόψει τα καλώδια αχρηστεύοντας έτσι την κάμερα. Μπορεί η ενσύρματη κάμερα να είναι χρονοβόρα στην εγκατάστασή της, όμως από τη στιγμή που αυτή θα ολοκληρωθεί, απαιτεί ελάχιστη ή καθόλου συντήρηση.

Μια άλλη διάκριση σήμερα είναι αυτή μεταξύ κάμερας IP και CCTV. H IP κάμερα είναι πιο ακριβή, αλλά και πιο σύγχρονη και, το κυριότερο, πιο πρακτική. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι μπορεί να συνδεθεί σ' ένα router και να την παρακολουθούμε από οποιονδήποτε υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο, αρκεί να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το μειονέκτημα εδώ είναι ότι μπορεί έτσι να πέσουμε θύμα των χάκερ. Παρόλο που το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί ν' αποκλειστεί, είναι μάλλον απίθανο για το μέσο χρήστη.

Η κάμερα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV) προορίζεται κυρίως για επαγγελματικούς χώρους, που μπορούν με αυτό τον τρόπο να επιτηρούνται αποτελεσματικά. Ό,τι καταγράφεται από αυτήν μπορεί να αναπαραχθεί σε πραγματικό ή μεταγενέστερο χρόνο. Είναι δε χρήσιμη τόσο για την ασφάλεια του κτιρίου, όσο και για την αποτροπή κλοπών και την ανίχνευση π.χ. θραύσης κρυστάλλων ή πυρκαγιάς.

Με τις κάμερες μπορούμε να έχουμε στοιχεία που θα βοηθήσουν την αστυνομία κατά την αναζήτηση του διαρρήκτη, σε περίπτωση που πέσουμε θύμα διάρρηξης. Ωστόσο, η βασική λειτουργία της κάμερας είναι ότι επενεργεί αποτρεπτικά πάνω στους επίδοξους δράστες. Σίγουρα θα προτιμήσουν έναν πιο εύκολο στόχο, όπου οι πράξεις τους δεν θα καταγράφονται!

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι το κόστος για την εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού με κάμερα έχει γρήγορη απόσβεση, αφού μας χαρίζει ασφάλεια και προστατεύει τόσο την περιουσία μας, όσο και τη σωματική ακεραιότητα τη δική μας και της οικογένειάς μας ή των εργαζομένων μας.