Ευέλικτοι ασύρματοι συναγερμοί

Ευέλικτοι ασύρματοι συναγερμοί

Η οικονομική κρίση που βιώνουμε στη χώρα μας δεν ήρθε ασυνόδευτη. Κάθε άλλο, πέρα από την αύξηση της ανεργίας, συνοδεύεται από αύξηση της εγκληματικότητας και κυρίως των διαρρήξεων. Και οι διαρρήκτες δεν κάνουν πια διακρίσεις: κάθε σπίτι ή κατάστημα είναι εν δυνάμει στόχος τους.

Φυσικά, η καλύτερη λύση για το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης εισβολής είναι τα συστήματα συναγερμού. Προτιμότεροι εξάλλου σήμερα είναι οι ασύρματοι συναγερμοί και οι ευκολίες που αυτοί μας παρέχουν.

Οι ασύρματοι συναγερμοί αποτελούνται από τα εξής μέρη: καταρχήν υπάρχει η κεντρική μονάδα, που θα την ονομάζαμε εγκέφαλο του συστήματος. Εδώ συνδέονται όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που διαθέτουν οι ασύρματοι συναγερμοί. Η κεντρική μονάδα λαμβάνει τα σήματα από τους αισθητήρες, καταγράφει ό,τι συμβαίνει κι ενεργοποιεί, αν χρειαστεί, το συναγερμό. Η κεντρική μονάδα επίσης είναι αυτή που μας ειδοποιεί σε περίπτωση ανάγκης, με όποιον τρόπο έχουμε επιλέξει κι εγκαταστήσει στο σύστημά μας.

Οι ασύρματοι συναγερμοί διαθέτουν πολλούς και διαφορετικούς αισθητήρες, που καθήκον τους έχουν ν' αντιλαμβάνονται τυχόν εισβολή και να εκπέμπουν ανάλογο σήμα. Συγκεκριμένα, οι σύγχρονοι ασύρματοι συναγερμοί περιλαμβάνουν τις μαγνητικές επαφές, οι οποίες τοποθετούνται στα ανοίγματα (πόρτες και παράθυρα) του χώρου. Στο εσωτερικό του σπιτιού ή επαγγελματικού χώρου τοποθετούνται ραντάρ, δηλαδή αισθητήρες κίνησης. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει συμβάλει ώστε οι ασύρματοι συναγερμοί να περιλαμβάνουν ραντάρ που αντιλαμβάνονται τη θερμότητα του σώματος που θα βρεθεί στην εμβέλειά τους. Αυτό τα κάνει αδρανή στα κατοικίδια και μας απαλλάσσει από την ταλαιπωρία ενός λανθασμένου σήματος συναγερμού.

Εκτός από αυτούς τους αισθητήρες, οι σύγχρονοι ασύρματοι συναγερμοί περιλαμβάνουν κι ανιχνευτές θραύσης κρυστάλλων, σε περίπτωση που ο τυχόν διαρρήκτης επιλέξει αυτό τον τρόπο για να μπει λαθραία στο χώρο μας. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ασύρματοι συναγερμοί διαθέτουν και αισθητήρες καπνού, για την περίπτωση φωτιάς, όπως κι αισθητήρες για τυχόν διαρροή γκαζιού ή νερού. Σε περίπτωση διάρρηξης οι ασύρματοι συναγερμοί ενεργοποιούν τις σειρήνες, συνήθως μια εξωτερική και μια εσωτερική. Βασικό κομμάτι των ασύρματων συναγερμών είναι οι κάμερες, που παρακολουθούν το χώρο και καταγράφουν ό,τι συμβαίνει. Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε σ' ένα κέντρο λήψης σημάτων, που παρακολουθεί για λογαριασμό σας τις κάμερες έναντι αμοιβής. Και βέβαια για το χειρισμό και τον προγραμματισμό τους οι ασύρματοι συναγερμοί περιλαμβάνουν έναν πίνακα ελέγχου και τηλεχειριστήριο.

Γιατί όμως προτιμώνται οι ασύρματοι συναγερμοί από τους ενσύρματους;

Ο βασικότερος λόγος και βασικό πλεονέκτημα των ασύρματων συναγερμών είναι ότι δεν απαιτούν μεγάλη αναστάτωση για την τοποθέτησή τους. Δεν απαιτούν ούτε να τρυπήσετε τοίχους για να εγκαταστήσετε τους αισθητήρες ούτε να διατρέξετε με καλώδια τους χώρους του κτιρίου για να συνδέσετε τα περιφερειακά με την κεντρική μονάδα του συστήματος συναγερμού. Και βέβαια αυτό σημαίνει ότι οι ασύρματοι συναγερμοί απαιτούν ελάχιστο συγκριτικά χρόνο εγκατάστασης. Βασικό πλεονέκτημα των ασύρματων συναγερμών είναι εξάλλου η ευκολία αναβάθμισής τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε ν' αγοράσετε κι εγκαταστήσετε αρχικά ένα βασικό σύστημα ασύρματου συναγερμού και στη συνέχεια, αν το επιθυμείτε, να προσθέσετε σταδιακά επιπλέον αισθητήρες. Σε αντίθεση με τους ενσύρματους, οι ασύρματοι συναγερμοί έχουν τη δυνατότητα να ειδοποιούν και σε κινητό τηλέφωνο, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που οι διαρρήκτες κόβουν τα καλώδια του σταθερού τηλεφώνου για να δράσουν ανενόχλητα.