Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύστημα ασφαλείας

Σύστημα ασφαλείας

Ένα σύστημα ασφαλείας τείνει στις μέρες μας να γίνει απαραίτητο εφόδιο κάθε κατοικίας ή καταστήματος. Το καλούν οι δύσκολες συνθήκες της εποχής, που τις συνοδεύει η αυξανόμενη εγκληματικότητα και τα κρούσματα διάρρηξης. Το σύστημα ασφαλείας είναι πλέον μέρος της οχύρωσης του χώρου μας και της προάσπισής μας από υλικές αλλά και σωματικές βλάβες.

Ένα σύστημα ασφαλείας σήμερα μπορεί να είναι από πολύ απλό μέχρι πολύ σύνθετο, χάρη στη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη, που φυσικά αξιοποιείται από τα συστήματα ασφαλείας. Το φάσμα των λειτουργιών που περιλαμβάνει ένα σύστημα ασφαλείας είναι τεράστιο, τόσο όσον αφορά το κομμάτι της ασφάλειας, όσο και παράπλευρες λειτουργίες που διευκολύνουν την καθημερινότητά μας στο χώρο όπου είναι εγκατεστημένο.

Ξεκινώντας από το βασικότερο, το ζήτημα της ασφάλειας, ένα σύστημα ασφαλείας μας προστατεύει με ορισμένα στάνταρ εξαρτήματα. Μιλάμε καταρχήν για τις μαγνητικές επαφές, που τοποθετούνται σε όλα τα σημεία απ' όπου ένας επίδοξος διαρρήκτης θα μπορούσε να εισέλθει στο χώρο μας. Πρόκειται για αισθητήρες φανερούς ή κρυφούς. Ακολουθούν τα ραντάρ, που τοποθετούνται εξωτερικά του κτιρίου, αν πρόκειται για μονοκατοικία ή ισόγειο χώρο, και ανιχνεύουν κάθε κίνηση, για περιμετρική προστασία. Ραντάρ κίνησης τοποθετείται κι εσωτερικά, για ν' ανιχνεύει τυχόν διαρρήκτη. Ο αριθμός των μαγνητικών επαφών και των ραντάρ που περιλαμβάνει ένα σύστημα ασφαλείας εξαρτάται από την έκταση που αυτό καλείται να προστατεύει.

Βασικό κομμάτι σ' ένα σύστημα ασφαλείας είναι και οι κάμερες παρακολούθησης, επίσης φανερές ή κρυφές. Αυτές συνδέονται με αντίστοιχα καταγραφικά και καταγράφουν κάθε ύποπτη κίνηση στο χώρο. Οι κάμερες μπορούν να εποπτεύονται από αντίστοιχη υπηρεσία παρακολούθησης, η οποία μας ειδοποιεί ή και επεμβαίνει σε περίπτωση συναγερμού. Εντυπωσιακή η δυνατότητα που μας δίνει η σύγχρονη τεχνολογία οι κάμερες σ' ένα σύστημα ασφαλείας να συνδέονται με τον υπολογιστή μας και να μας ειδοποιούν μέσω διαδικτύου.

Αν ο χώρος είναι μεγάλος, το σύστημα ασφαλείας μπορεί να περιλαμβάνει φωτοηλεκτρικές ακτίνες που ανιχνεύουν την είσοδο διαρρήκτη εκπέμποντας ορατές ή υπέρυθρες ακτίνες, οι οποίες είναι πιο αποτελεσματικές όταν εκπέμπονται σε δέσμες.

Όλοι αυτοί οι χειρισμοί πραγματοποιούνται μέσω του πίνακα ελέγχου, ενώ κάθε λειτουργία ανάγεται στην κεντρική μονάδα, την καρδιά του συστήματος ασφαλείας. Σε περίπτωση συναγερμού χτυπά η σειρήνα. Ένα σύστημα ασφαλείας περιλαμβάνει συνήθως μια εξωτερική και μια εσωτερική σειρήνα. Στόχος της σειρήνας είναι καταρχάς ν' αποθαρρύνει το δράστη. Αν ωστόσο αυτός καταφέρει να παρεισφρήσει στον ιδιωτικό μας χώρο, το σύστημα ασφαλείας μας δίνει κι ένα πλήκτρο πανικού, που πυροδοτεί το συναγερμό και ίσως τρέψει σε φυγή το διαρρήκτη. Για την περίπτωση που αυτός θα προσπαθήσει να μπει σπάζοντας κάποιο τζάμι, το σύστημα συναγερμού μας ειδοποιεί μέσω του αισθητήρα θραύσης κρυστάλλων.

Πρέπει να τονιστεί επίσης η προστασία κι από πυρκαγιά με ανιχνευτές καπνού, καθώς και από διαρροές γκαζιού ή νερού, που ουσιαστικά αποτελούν πρόσθετες λειτουργίες ενός συστήματος ασφαλείας.

Το σύστημα ασφαλείας μπορεί σήμερα να συνδέεται και με τον αυτοματισμό του κτιρίου και ν' «αποφασίζει», πάλι βάσει αισθητήρων, για ζητήματα όπως η θέρμανση ή η ψύξη του χώρου και το πότισμα. Επίσης μπορεί να ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί τα φώτα και ν' ανεβάζει ή κατεβάζει τις τέντες ανάλογα με τη θερμοκρασία.

Με τη σωστή μελέτη του χώρου και την τοποθέτηση του κατάλληλου συστήματος ασφαλείας από ειδικούς τεχνικούς μπορεί να επιτευχθεί αποτέλεσμα τόσο λειτουργικό, όσο κι αισθητικό, ειδικά αν το σύστημά μας είναι ενσύρματο, όπου πρέπει να γίνει σωστός χειρισμός των καλωδιώσεων.