Γρήγορα βήματα για την προστασία του σπιτιού

Γρήγορα βήματα για την προστασία του σπιτιού

Γρήγορα βήματα για την προστασία του σπιτιούΤα υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας στη χώρα μας σχετίζονται άμεσα με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί. Αυτό σημαίνει πως όσο η οικονομική κατάσταση χειροτερεύει τόσο πιο πολύ θα αυξάνονται οι εγκληματικές ενέργειες. Δεδομένης μάλιστα της αδυναμίας της πολιτείας να ανταπεξέλθει απέναντι σε αυτό το τεράστιο κύμα εγκληματικότητας, οι πολίτες πρέπει να βρουν οι ίδιοι τα μέσα για να προστατευτούν.

Αν ανησυχείτε για την ασφάλεια του χώρου και της οικογένειας σας, παρακάτω παραθέτονται 8 γρήγορα βήματα για την προστασία του σπιτιού σας:

  1. Μην αφήνετε ποτέ τις πόρτες του σπιτιού σας ξεκλείδωτες. Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν κλειδώνουν όλες τις πόρτες του σπιτιού τους πριν φύγουν. Αφήνοντας όμως ξεκλείδωτες τις πόρτες και ανασφάλιστα τα παράθυρα είναι σα να προσκαλείτε τους διαρρήκτες στο σπίτι σας.
  2. Αν υπάρχουν στο σπίτι σας πόρτες και παράθυρα που είναι εύκολο να παραβιαστούν από κάποιον διαρρήκτη, πρέπει να αντικατασταθούν από καινούριες που παραβιάζονται δύσκολα. Οι αλλαγές αυτές θα σας κοστίσουν, αλλά είναι απαραίτητες.
  3. Αν σκοπεύετε να λείψετε για κάποιο χρονικό διάστημα, τοποθετήστε χρονοδιακόπτες φωτισμού, ώστε να δίνεται η εντύπωση στους διαρρήκτες πως βρίσκεστε μέσα στο σπίτι. Οι διαρρήκτες τείνουν να επιλέγουν στόχους που έχουν ανεπαρκή ή καθόλου φωτισμό, γιατί έτσι δε γίνονται εύκολα αντιληπτοί. Αν όμως νομίζουν πως είστε μέσα, θα προτιμήσουν να προχωρήσουν στον επόμενο στόχο.
  4. Αν έχετε προγραμματίσει να λείψετε για διακοπές, ζητήστε από κάποιον φίλο ή γείτονα να λαμβάνει την αλληλογραφία σας. Με αυτόν τον τρόπο, οι διαρρήκτες δε θα καταλάβουν ότι λείπετε, αφού το γραμματοκιβώτιό σας θα είναι άδειο. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή, αν το γραμματοκιβώτιο ή η είσοδος του σπιτιού σας είναι γεμάτη από γράμματα, οι διαρρήκτες θα καταλάβουν ότι λείπετε και θα προσπαθήσουν να εισβάλλουν στο σπίτι σας.
  5. Τοποθετήστε κουρτίνες σε όλα τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού σας, διότι η απουσία κουρτινών επιτρέπει στους επίδοξους διαρρήκτες να δουν το εσωτερικό του σπιτιού σας και τα πολύτιμα αντικείμενα που έχετε στην κατοχή σας.
  6. Μην αφήνετε χρήματα και κοσμήματα εκτεθειμένα. Προσπαθήστε να βρείτε ένα ασφαλές μέρος για να τα κρύψετε. Προσοχή! Η επιλογή κάποιου από τα γνωστά μέρη δεν ενδείκνυται, διότι όλοι οι κλέφτες τα γνωρίζουν.
  7. Αν έχετε αυλή, αποφύγετε τα ψηλά δέντρα και τους ψηλούς θάμνους κοντά στα παράθυρα του σπιτιού σας. Οι διαρρήκτες θα χρησιμοποιήσουν το δέντρο ως μέσο για να εισβάλλουν στο σπίτι σας από το παράθυρο, ενώ οι θάμνοι αποτελούν πολύ καλή κρυψώνα.
  8. Εγκαταστήστε έναν συναγερμό. Ο συναγερμός δε θα αφήσει κανέναν κακοποιό να πλησιάσει τα χρήματα, τα τιμαλφή και τα αντικείμενα αξίας που έχετε στο σπίτι σας. Επιπλέον, το κόστος του δεν είναι τόσο υψηλό, γεγονός που σημαίνει πως δε χρειάζεται κάποιος να διαθέσει πολλά χρήματα για να το αποκτήσει. Αν δεν θέλετε να προχωρήσετε στην εγκατάσταση κάποιου συναγερμού ή κάποιου συστήματος παρακολούθησης, μπορείτε να τοποθετήσετε ψεύτικες κάμερες για εκφοβισμό. Αυτές κοστίζουν λίγο και κρατάνε τους διαρρήκτες μακριά.

Αυτά είναι κάποια απλά και γρήγορα βήματα για την προστασία του σπιτιού σας. Αν τα ακολουθήσετε, θα μειώσετε σίγουρα κατά πολύ τις πιθανότητες παραβίασης του προσωπικού σας χώρου.