Έλεγχος ασφαλείας πριν τις διακοπές

Έλεγχος ασφαλείας πριν τις διακοπές

Έλεγχος ασφαλείας πριν τις διακοπέςΕλέγξτε τις πόρτες και τα παράθυρα

Να κλείνετε και να κλειδώνετε την πόρτα της εισόδου μετά την έξοδο σας από το σπίτι ή το διαμέρισμα και να μην την τραβάτε μόνο πίσω σας. Επίσης να ασφαλίζετε και τα παράθυρα. Αν έχετε πρόσθετες ασφάλειες ελέγξτε ότι είναι κλειδωμένες.

Αδειάστε το γραμματοκιβώτιο

Παρακαλέστε τους φίλους ή τους γείτονες σας να αδειάζουν τακτικά το γραμματοκιβώτιο σας. Μην αφήσετε σημείωμα επάνω στο γραμματοκιβώτιο για τον ταχυδρόμο με το οποίο θα τον ενημερώνετε να αφήνει την αλληλογραφία στους γείτονες σας. Εκτός από το άδειασμα του γραμματοκιβωτίου από τους γείτονες, μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία αποθήκευσης του Ταχυδρομείου. Εκεί συλλέγονται οι εισερχόμενες αποστολές και στη συνέχεια σας παραδίδονται στον συμφωνημένο χρόνο.

Συστήματα συναγερμού ως αποτρεπτικός παράγοντας

Σπίτια και διαμερίσματα που είναι ορατά ασφαλισμένα με διπλές κλειδαριές, ασφάλειες παραθύρων και / ή συστήματα συναγερμού αποτρέπουν τους διαρρήκτες.

Ενεργοποιήστε τους χρονοδιακόπτες

Ρυθμίστε τους χρονοδιακόπτες ώστε να ανάβουν και να σβήνουν τακτικά τις λάμπες και το ράδιο. Έτσι δημιουργείται η εντύπωση ότι το σπίτι κατοικείται.

Ενημερώστε τους γείτονες

Ενημερώστε τους γείτονες σας πόσο καιρό θα λείψετε. Συζητήστε μαζί τους τις ακριβείς διαδικασίες αν έχετε ένα σύστημα συναγερμού, λάμπες που ελέγχονται από χρονοδιακόπτες ή παρόμοιες συσκευές. Μόνον τότε μπορούν οι γείτονες σας να προσέχουν σωστά το σπίτι σας. Ραντεβού με τεχνίτες κ.λπ. κατά την απουσία σας θα πρέπει να αποφευχθούν ή να συζητηθούν με τους γείτονες. Δώστε στους γείτονες ή στους φίλους σας την διεύθυνση των διακοπών σας ώστε να μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί σας σε περίπτωση ανάγκης.

Σβήστε τις ηλεκτρικές συσκευές

Πριν την αναχώρηση σας κλείστε την παροχή του νερού (πλυντήριο κλπ.), του αερίου και τις περιττές ηλεκτρικές συνδέσεις. Καλύτερα να τα ελέγξτε τρείς φορές: μια συσκευή που έμεινε κατά λάθος ανοιχτή μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Συσκευές με λειτουργία αναμονής (stand by) θα πρέπει να βγαίνουν από την πρίζα.

Απενεργοποιήστε τον αυτόματο τηλεφωνητή

Οι διαρρήκτες ελέγχουν με δοκιμαστικές κλήσεις αν κάποιος είναι στο σπίτι. Αν ο τηλεφωνητής είναι ανοιχτός, δείχνει ότι ο ένοικος είναι απών και τα υπόλοιπα είναι παιχνιδάκι για τον διαρρήκτη. Γι' αυτό καλύτερα πριν φύγετε για διακοπές να σβήσετε τον αυτόματο τηλεφωνητή. Αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να απενεργοποιήσετε τον τηλεφωνητή, τότε αφήστε τουλάχιστον ένα ουδέτερο μήνυμα όπως: «Δεν είμαστε αυτή την στιγμή στο σπίτι». Αυτό το μήνυμα μπορεί να υποδηλώνει και μια σύντομη απουσία και αυτό είναι κάτι που δημιουργεί ανασφάλεια στον διαρρήκτη. Είναι εντελώς λάθος να δίνετε μέσω του αυτόματου τηλεφωνητή τις ακριβείς ημερομηνίες που θα λείψετε. Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά η περίπτωση της διαφήμισης στην εφημερίδα ότι το ιατρείο σας ή το γραφείο σας θα παραμείνει κλειστό για τις διακοπές.

Ασφαλίστε τα αντικείμενα αξίας

Τραπεζικά βιβλιάρια, κάρτες κλπ. δεν πρέπει ποτέ να βρίσκονται εκτεθειμένα μέσα στο σπίτι. Η καλύτερη θέση τους είναι σε ένα χρηματοκιβώτιο. Ιδιαίτερα σημαντικά έγγραφα, πολύτιμες συλλογές, χρυσός ή κοσμήματα που φοράτε σπάνια είναι καλύτερα να φυλάσσονται σε θυρίδα στην Τράπεζα ή στο Ταμιευτήριο.

Φυλάξτε καλά τις αποδείξεις για την ασφαλιστική εταιρεία

Κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να τηρεί μητρώα των τιμαλφών του, τα οποία να είναι κατατεθειμένα σε ασφαλές μέρος έξω από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού. Τιμολόγια, αποδείξεις, έγγραφα κλπ. πρέπει να συγκεντρωθούν και να φυλαχθούν μαζί. Δημιουργήστε λεπτομερείς περιγραφές των τιμαλφών (υλικό, διαστάσεις, αριθμός-κωδικοποίηση, κατασκευαστής κλπ.)

Αποφύγετε τις ορατές ετικέτες αποσκευών

Οι διαρρήκτες αναγνωρίζουν στα αεροδρόμια και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς με βάση τις ευανάγνωστες ετικέτες αποσκευών, που θα άξιζε να γίνει η επόμενη διάρρηξη. Γι' αυτό μην χρησιμοποιείτε καθόλου ετικέτες αποσκευών ή χρησιμοποιείτε πτυσσόμενες ετικέτες αποσκευών ή δίνετε στοιχεία για τη διεύθυνσή σας μόνο στο εσωτερικό της βαλίτσας σας.