Αισθητήρες πόρτας: Τι είναι και πώς λειτουργούν

Αισθητήρες πόρτας: Τι είναι και πώς λειτουργούν

Οι είσοδοι και οι έξοδοι του σπιτιού σας είναι τα πιο αδύναμα σημεία –ένα ακάλυπτο παράθυρο ή μια πόρτα αποτελούν ένα ωραιότατο καλωσόρισες για έναν διαρρήκτη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αισθητήρες εισόδου – παραθύρων, πόρτας, επαφής- είναι από τις πιο δημοφιλείς συσκευές ασφαλείας στο σπίτι. Τα παλαιότερα συστήματα ασφαλείας αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από αισθητήρες εισόδου, με αποτέλεσμα όταν κάποιος άνοιγε την πόρτα ή το παράθυρο να ενεργοποιείται ένας συναγερμός τοποθετημένος σε κεντρικό σημείο του σπιτιού. Ευτυχώς, η τεχνολογία έχει βελτιωθεί από τότε και οι ιδιοκτήτες έχουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών. Ακολουθούν μερικά από όσα χρειάζεται να ξέρετε για τους αισθητήρες σήμερα: πώς λειτουργούν και πώς συμβάλλουν στην βέλτιστη ρύθμιση προστασίας για το σπίτι σας.

Πώς λειτουργεί ένα αισθητήρας πόρτας;

Σχεδόν όλοι οι αισθητήρες πορτών και παραθύρων χρησιμοποιούν έναν 'διακόπτη' για να καθορίσουν πότε μια προστατευόμενη περιοχή έχει παραβιαστεί. Αυτού του είδους οι διακόπτες εφευρέθηκαν το 1936 και χρησιμοποιούνται σχεδόν στα πάντα, από πληκτρολόγια έως φορητούς υπολογιστές - έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς ο υπολογιστής σας μπαίνει στην αναμονή όταν κλείνετε το καπάκι του; Την δουλειά την κάνει αυτός ο συγκεκριμένος διακόπτης.

Ο διακόπτης αποτελείται από ένα σύνολο ηλεκτρικών συνδέσμων που τοποθετούνται ελαφρώς μακριά ό ένας από τον άλλον. Όταν ένα μαγνητικό πεδίο εμφανίζεται παράλληλα με τους συνδέσμους, τους τραβά μαζί κλείνοντας το κύκλωμα.

Οι αισθητήρες πόρτας έχουν έναν τέτοιο διακόπτη και ένα μαγνήτη, δημιουργώντας ένα κλειστό κύκλωμα. Αν κάποιος ανοίξει μια οπλισμένη πόρτα ή ένα παράθυρο, ο μαγνήτης τραβιέται μακριά από το διακόπτη, 'σπάζοντας' το κύκλωμα και πυροδοτώντας ένα συμβάν. Ανάλογα με τις ρυθμίσεις σας και ποια είναι η λειτουργία του συστήματός σας , το συμβάν θα μπορούσε να είναι ένα σύντομο κείμενο, μια διακριτική ηχητική ειδοποίηση ή μια σειρήνα.