Καμερες στο σπίτι. Τι προβλέπει ο νόμος;

Καμερες στο σπίτι. Τι προβλέπει ο νόμος;

Όταν θέλουμε να εξοπλίσουμε το χώρο μας με ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας τότε αυτό αυτό πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει κάμερες παρακολούθησης αλλά και καταγραφής. Όπως είναι φυσικό, για λόγους προστασίας της ιδιωτικότητας, οι νόμοι που αφορούν στον τρόπο χρήσης των καμερών αυτών διαφέρουν ανάλογα με το είδος του χώρου που τοποθετούνται. Ας δούμε λοιπόν τι προβλέπεται για την εγκατάσταση και λειτουργία καμερών στο σπίτι μας:

  • Εφόσον δε πρόκειται για επαγγελματικό αλλά για ιδιωτικό χώρο δεν είμαστε υποχρεωμένοι να γνωστοποιήσουμε την υπαρξη του συστήματος βιντεοεπιτήρησης σε καμία Αρχή.
  • Οι κάμερες μπορούν να εγκαθίστανται σε οποιοδήποτε σημείο στο εσωτερικό της οικείας μας ή του διαμερίσματος όταν πρόκειται για πολυκατοικία. Περιορισμοί, όπως θα δούμε στη συνέχεια, υφίστανται μόνο για εξωτερικούς και κοινόχρηστους χώρους.
  • Σε περίπτωση που θέλετε να εγκαταστήσετε κάμερα στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας, τότε αυτή θα πρέπει να είναι τοποθετημένη έτσι ώστε να λαμβάνει εικόνα αποκλειστικά από το χώρο του κήπου ή του μπαλκονιού και σε καμία περίπτωση από το δρόμο ή από γειτονικά σπίτια. Πρέπει να γνωρίζετε ότι βάση νόμου αν κάποιος γείτονας θεωρήσει ότι καταγράφονται εικόνες από τον ιδιωτικό του χώρο έχει το δικαίωμα να ζητήσει απόσπασμα βιντεοσκοπημένου υλικού και είστε υποχρεωμένος να του το προσκομίσετε (άρθ. 12 ν. 2472/1997).
  • Ο μόνος κοινόχρηστος χώρος σε πολυκατοικία όπου μπορείτε να τοποθετήσετε τη δική σας κάμερα ασφαλείας είναι αυτός της στάθμευσης του οχήματος σας αλλά υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα θα πρέπει να ειδοποιηθούν και να συναινέσουν οι υπόλοιποι ένοικοι, η κάμερα να ρυθμιστεί ώστε να εστιάζει αποκλειστικά στη δική σας θέση στάθμευσης και τέλος να υποβάλλετε γνωστοποίηση στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
  • Για τους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών οι κάμερες ασφαλείας μπορούν να τοποθετούνται μόνο από όλους τους ιδιοκτήτες/ενοίκους συλλογικά με κοινή απόφαση και όχι από ιδιωτική πρωτοβουλία. Ακόμη και το εξωτερικό της εισόδου του διαμερίσματός σας θεωρείται κοινόχρηστος χώρος.

Σε κάθε περίπτωση, η σωστή κίνηση είναι να αναλαμβάνει την εγκατάσταση του συστήματος παρακολούθησης μία εταιρία με σωστά καταρτισμένο προσωπικό που θα γνωρίζει τη σχετική νομοθεσία έτσι ώστε να γλυτώσετε όποιου είδους ταλαιπωρία.