Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετά τη διάρρηξη. Οι πρώτες στιγμές

Μετά τη διάρρηξη. Οι πρώτες στιγμές

Το να επιστρέψει κανείς στο σπίτι του και να διαπιστώσει πως έχει πέσει θύμα διάρρηξης είναι ένα ισχυρό σοκ. Παραβίαση του ιδιωτικού χώρου, απώλειες μεγάλης αντικειμενικής ή συναισθηματικής αξίας, υλικές καταστροφές. Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό που επιδρά στον ψυχισμό του θύματος όπως κάθε άλλη μορφή πιο άμεσης βίας. Οι πρώτες αντιδράσεις μπροστά στη συνειδητοποίηση ότι μας συνέβει κάτι τόσο δυσάρεστο μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την προσωπικότητα και τις ψυχικές αντοχές του θύματος. Υπάρχει όμως μια αντίδραση που είναι σταθερή και τη βιώνουν όλοι τις πρώτες εκείνες στιγμές που έρχονται αντιμέτωποι με το απευκεταίο αυτό συμβάν. Η σύγχυση.

Επειδή λοιπόν η ταραχή και ο εκνευρισμός που προκύπτει μέσα από μια τέτοια κατάσταση πιθανότατα να θολώσει τη κρίση μας, είναι φρόνιμο να γνωρίζουμε εκ των προτέρων το πως πρέπει να δράσουμε τις δύσκολες εκείνες πρώτες στιγμές βάζοντας τις κινήσεις μας σε μία λογική σειρά.

1ο βήμα. Η προσωπική μας ασφάλεια έρχεται πρώτη

Είναι πολύ πιθανό να νιώσετε οργή για το συμβάν και τους θύτες. Ίσως έχετε την παρόρμηση να ορμήσετε στο σπίτι ψάχνοντας αν κάποιος από τους διαρρήκτες βρίσκεται ακόμη μέσα σ'αυτό. Καταπολεμήστε την. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την προσωπική σας ασφάλεια και αν πραγματικά κάποιος από τους διαρρήκτες βρίσκεται ακόμη στο χώρο, τότε ο πανικός που θα δημιουργήσετε μόνο δυσάρεστες συνέπειες μπορεί να έχει για εσάς ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Το πιο συνετό που μπορείτε να κάνετε είναι να καταφύγετε άμεσα σε ένα ασφαλές μέρος (όπως το σπίτι ενός γείτονα) και να οργανώσετε από εκεί τις επόμενες κινήσεις σας.

2ο βήμα. Καλέστε την αστυνομία.

Όταν θα είστε πια ασφαλής είναι η ώρα να καλέσετε την αστυνομία. Δώστε τους με ψυχραιμία τα στοιχεία και τη διεύθυνσή σας και ενημερώστε τους αν πιστεύετε πως οι διαρρήκτες βρίσκονται ακόμη μέσα στο σπίτι σας. Σε καμία περίπτωση μην επιστρέψετε στο σπίτι σας πριν εμφανιστεί η αστυνομία.

3ο βήμα. Συνεργαστείτε με την αστυνομία

Όταν θα επιστρέψετε είναι λογικό να νιώσετε την ανάγκη να αρχίσετε να συμμαζευετε τα πράγματα σας και να εξετάζετε το τι λείπει. Το να επέμβετε όμως με οποιονδήποτε τρόπο στον χώρο θα δυσκολέψει το έργο της αστυνομίας καθώς μπορεί να καταστραφούν πολύτιμα στοιχεία που πιθανώς να οδηγούσαν στη σύλληψη των δραστών. Η σωστή κίνηση είναι να περιμένετε με υπομονή να τελειώσει η αστυνομία τις εργασίες της και να συγκεντρωθείτε ώστε να δώσετε στην κατάθεση σας το κατα δυνατόν περισσότερες και ακριβέστερες πληροφορίες.

4ο βήμα. Οι λεπτομέρειες

Όταν πια η αστυνομία θα έχει φύγει, αρχίζει και το δυσκολότερο κομμάτι για εσάς. Υπάρχουν χιλιάδες λεπτομέρειες που μένουν να διευθετηθούν. Οι ζημιές θα πρέπει να αποκατασταθούν, το σπίτι να τακτοποιηθεί, οι κλειδαριές να αλλάξουν. Αν έχετε ασφαλίσει το σπίτι σας, οι συννενοήσεις με την ασφαλιστική σας εταιρία έρχονται να προσθέσουν άλλη μία πράξη σ' αυτό το τόσο ψυχοφθόρο έργο.

Αυτές τις πρώτες στιγμές μετά από μια διάρρηξη είναι που πρέπει να δείξετε τη μεγαλύτερη δύναμη και ψυχραιμία. Όταν όλες οι τυπικές διαδικασίες θα έχουν τελειώσει, τότε θα έχετε όλο το χρόνο να διαχειριστείτε το κόστος που έχει ένα τέτοιο συμβάν σε ψυχολογικό επίπεδο μαζί με την οικογένεια και τους φίλους σας.