Σειρήνα συναγερμού

Ένα από τα βασικά εξαρτήματα που συνοδεύουν ένα σύγχρονο σύστημα ασφαλείας είναι η σειρήνα συναγερμού. Πρωταρχικός ρόλος της σειρήνας είναι να λειτουργεί αποτρεπτικά, η παρουσία της δηλαδή να αποθαρρύνει τους επίδοξους διαρρήκτες, πριν καν προσπαθήσουν να παραβιάσουν το χώρο μας. Σίγουρα, όταν θα δουν τον παλλόμενο φάρο, που αποτελεί οπτική προειδοποίηση ότι υπάρχει σύστημα ασφαλείας σε κατάσταση stand by στο χώρο αυτό, θα προτιμήσουν έναν άλλο, απροστάτευτο στόχο.
Όταν ωστόσο η σειρήνα συναγερμού ενεργοποιηθεί, παράγει εκκωφαντικό ήχο της επιλογής μας ενώ ταυτόχρονα αναβοσβήνει η ενσωματωμένη κόκκινη, πράσινη ή μπλε συνήθως λυχνία LED, και τα δύο εκ των οποίων τραβούν άμεσα την προσοχή των περαστικών ή των γειτόνων. Συνήθως μπορούμε να επιλέξουμε το χρόνο που θα ηχεί η σειρήνα συναγερμού – π.χ. 15, 30, 60 δευτερόλεπτα ή συνεχόμενα. Η ακουστική ισχύς της κυμαίνεται συνήθως από 85 μέχρι 120 ντεσιμπέλ. Υπάρχει η δυνατότητα η σειρήνα συναγερμού μας να διαθέτει διαφορετικό ήχο προειδοποίησης, ανάλογα αν πρόκειται για συναγερμό για πυρκαγιά ή διάρρηξη.
Η σειρήνα συναγερμού μπορεί να είναι ενσύρματη ή ασύρματη. Η ασύρματη σειρήνα είναι ευκολότερη στην τοποθέτησή της. Συνδέεται στο ρεύμα μόνο στο σημείο που θα την τοποθετήσουμε, αλλά το σήμα ενεργοποίησής της από την κεντρική μονάδα είναι ασύρματο. Όταν η κεντρική μονάδα ενεργοποιεί το συναγερμό, ο πομπός στέλνει ένα ασύρματο σήμα στο δέκτη της σειρήνας. Ο δέκτης λαμβάνει το σήμα και παρέχει συνήθως 12 V DC στη σειρήνα, η οποία κατόπιν πυροδοτείται. Τα σήματα ανάμεσα στη σειρήνα και τον πίνακα ελέγχου είναι πλήρως κωδικοποιημένα, εμποδίζοντας την αυθαίρετη διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ των δύο. Συνήθως διαθέτει και εφεδρική μπαταρία που της χαρίζει αυτονομία σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας της με ρεύμα.
Η σύγχρονη τεχνολογία εφοδιάζει συχνά σήμερα τη σειρήνα συναγερμού και με αισθητήρα που την προστατεύει από τυχόν απόπειρα βανδαλισμού ή αφαίρεσής της από τους επίδοξους δράστες. Το εξωτερικό περίβλημα που φέρει η σειρήνα συναγερμού είναι συνήθως από άθραυστο polycarbonate, ανθεκτικό και στην ηλιακή ακτινοβολία. Η σειρήνα συναγερμού εξωτερικού χώρου μπορεί να είναι αδιάβροχη.
Η σειρήνα συναγερμού είναι συνήθως συμβατή με τους υπόλοιπους αισθητήρες του συστήματος ασφαλείας μας, δηλαδή τις μαγνητικές επαφές σε πόρτες και παράθυρα, τα ραντάρ κίνησης παθητικών υπερύθρων, τους ανιχνευτές καπνού, διαρροής αερίων ή υγρών αλλά και άλλους ακόμα.
Εκτός από τη σειρήνα συναγερμού εξωτερικού χώρου, έχουμε και τη σειρήνα συναγερμού εσωτερικού χώρου. Η σειρήνα συναγερμού εσωτερικού χώρου είναι ιδανική στην περίπτωση που απαγορεύεται η τοποθέτηση εξωτερικής σειρήνας συναγερμού. Η εσωτερική σειρήνα μπορεί να τοποθετηθεί σε απόσταση από τον πίνακα ελέγχου, σε κρυφό σημείο. Καθώς η σειρήνα επικοινωνεί με όλους τους αισθητήρες του συστήματος ασφαλείας μας, η θέση του πίνακα ελέγχου μας παραμένει μυστική, ώστε να μην μπορεί να τον βρει ο εισβολέας και να αχρηστέψει τη σειρήνα. Η εκατέρωθεν επικοινωνία της σειρήνας διατηρεί συνεχή επιτηρούμενη επικοινωνία με τον πίνακα ελέγχου.
Οι σύγχρονες σειρήνες συναγερμού είναι προσεγμένες και από αισθητική άποψη κι έχουν σχεδιασμό λεπτού προφίλ, ώστε να ταιριάζουν σε κάθε χώρο. Η εξελιγμένη τεχνολογία σήμερα μας προσφέρει πληθώρα προϊόντων και χαμηλότερο κόστος. Αυτό επιτρέπει σε όλους να προστατέψουν το χώρο τους, οικιακό ή επαγγελματικό. Βασικό τμήμα της προστασίας αυτής αποτελεί σίγουρα η σειρήνα συναγερμού.