Συναγερμοί διαμερισμάτων

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι διαρρήξεις και οι ληστείες έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό στις μέρες μας. Στην προσπάθειά μας να προστατευτούμε, ειδικά αν μένουμε σε διαμέρισμα ή απουσιάζουμε συχνά από το διαμέρισμά μας, σύμμαχός μας είναι οι συναγερμοί διαμερισμάτων.
Είναι αλήθεια ότι οι διαρρήκτες προτιμούν πολλές φορές τα διαμερίσματα από τις μονοκατοικίες. Οι ειδικοί συναγερμοί διαμερισμάτων μπορούν να μας προστατέψουν από αυτό τον κίνδυνο, καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένοι για το σκοπό αυτόν αλλά και εύχρηστοι. Παράλληλα, με την πρόοδο της τεχνολογίας, που μας προσφέρει ποικιλία προϊόντων, μπορούμε πια να αναζητήσουμε, με την αρωγή και εξειδικευμένων τεχνικών, ποιοι συναγερμοί διαμερισμάτων είναι κατάλληλοι για το χώρο μας, ανάλογα πάντα και με τις οικονομικές μας δυνατότητες.
Οι συναγερμοί διαμερισμάτων μπορούν να προασπίσουν το χώρο μας μέρα κατά την απουσία μας ακόμα και στη διάρκεια της μέρας, αφού είναι γεγονός πως πολλές διαρρήξεις γίνονται πλέον τις ώρες που οι άνθρωποι απουσιάζουν στις εργασίες τους. Το ανησυχητικό είναι ότι ουκ ολίγες φορές αποπειρώνται να εισβάλουν στο χώρο μας τη νύχτα, ενώ κοιμόμαστε, αναζητώντας χρήματα και άλλα τιμαλφή, παραβιάζοντας συνήθως μια πόρτα ή παράθυρο.
Αν το διαμέρισμά μας είναι άδειο ή πρόκειται να απουσιάσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι συναγερμοί διαμερισμάτων μας δίνουν τη δυνατότητα να αναθέσουμε σε μια εταιρεία φύλαξης να παρακολουθεί το σύστημά μας και να ειδοποιήσει εμάς ή τις αρμόδιες αρχές σε περίπτωση διάρρηξης.
Σε διαφορετική περίπτωση, οι συναγερμοί διαμερισμάτων διαθέτουν φλας ή/και σειρήνα, που ως πρωταρχικό τους ρόλο έχουν να αποθαρρύνουν τον επίδοξο διαρρήκτη και κατόπιν να θορυβήσουν τους γείτονές μας ώστε να καλέσουν την αστυνομία.
Οι σύγχρονοι συναγερμοί διαμερισμάτων αποτελούνται συνήθως από μαγνητικές επαφές ή παγίδες σε πόρτες και παράθυρα και ραντάρ κίνησης στο εσωτερικό. Οι μαγνητικές επαφές ανιχνεύουν οποιαδήποτε παράνομη είσοδο από πόρτα ή παράθυρο και δίνουν σήμα στην κεντρική μονάδα του συναγερμού. Όσο για το ραντάρ, αυτό υποστηρίζει συνήθως σήμερα την τεχνολογία παθητικών υπερύθρων, που σημαίνει ότι εκτιμά τη θερμοκρασία του σώματος που έχει απέναντί του (είναι προγραμματισμένο να «θορυβείται» στους 34 βαθμούς Κελσίου). Το πλεονέκτημα εδώ είναι ότι δεν πυροδοτείται ο συναγερμός όταν το ραντάρ αντιληφθεί την παρουσία του κατοικίδιου ζώου μας, π.χ. κατά τη νύχτα.
Οι συναγερμοί διαμερισμάτων μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω με την εγκατάσταση καμερών, που καταγράφουν ό,τι συμβαίνει. Αυτές μπορούν να παρακολουθούνται από την εταιρεία φύλαξης αν πρόκειται για κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης CCTV ή κι από εμάς μέσω διαδικτύου αν πρόκειται για IP κάμερες. Και οι κάμερες λειτουργούν αποτρεπτικά για τους δράστες αν είναι φανερές.
Αν το επιθυμούμε, οι συναγερμοί διαμερισμάτων μπορούν να επεκταθούν με αισθητήρες κραδασμών και θραύσης γυαλιού, αισθητήρες διαρροών αερίου ή υγρών και αισθητήρες καπνού.
Αν στο διαμέρισμα κατοικεί κάποιος ηλικιωμένος ή κατάκοιτος, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που μας προσφέρουν οι συναγερμοί διαμερισμάτων και να συνδέσουμε στο σύστημα ένα πλήκτρο πανικού, που θα ενεργοποιήσει άμεσα τη σειρήνα σε περίπτωση ανάγκης. Είναι δυνατόν επίσης να προγραμματίσουμε το συναγερμό πανικού έτσι ώστε να καλεί την άμεση επέμβαση από εταιρεία security ή την αστυνομία ή να ενεργοποιεί τις κάμερες (που παρακολουθούνται από κέντρο λήψης).
Οι συναγερμοί διαμερισμάτων μπορεί να είναι ενσύρματοι ή ασύρματοι και συνοδεύονται πάντα από μια κεντρική μονάδα, το πληκτρολόγιο και το τηλεχειριστήριο. Όταν πυροδοτούνται οι συναγερμοί διαμερισμάτων, ηχεί η σειρήνα.