Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συναγερμός με κινητό

Καθώς η εποχή μας καλεί να λαμβάνουμε έξτρα μέτρα για την ασφάλειά μας, καταφεύγουμε πια συχνά στην εγκατάσταση συστήματος συναγερμού στο σπίτι ή και τον επαγγελματικό μας χώρο. Χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία και τη διαρκή της εξέλιξη, η ποικιλία που μας προσφέρεται είναι τεράστια και οι δυνατότητες προστασίας και πρακτικής εξυπηρέτησής μας εξίσου πολλές.
Μια από τις δυνατότητες αυτές που μας προσφέρει η πρόοδος της τεχνολογίας είναι ο συναγερμός με κινητό. Ο συναγερμός με κινητό δεν είναι παρά ένας συναγερμός που διαθέτει ενσωματωμένο στο σύστημά του ένα κινητό. Ο συναγερμός με κινητό μας καλεί τότε, σε περίπτωση πυροδότησής του, σε συγκεκριμένους αριθμούς που εμείς έχουμε εισαγάγει κατά τον προγραμματισμό του.
Η τεχνολογία που υποστηρίζει ο συναγερμός με κινητό είναι η τεχνολογία GSM (Global System for Mobile Communications). Με λίγα λόγια, ο συναγερμός με κινητό χρησιμοποιεί το δίκτυο στο οποίο λειτουργούν τα κινητά δεύτερης γενιάς, δηλαδή τις συχνότητες 900 ή 1800 MHz. Για τη λειτουργία του, ο συναγερμός με κινητό απαιτεί μια κάρτα SIM, που εγκαθίσταται στην κεντρική μονάδα του συστήματος. ( Η κάρτα SIM δεν συμπεριλαμβάνεται συνήθως στο πακέτο αγοράς μας.) Αυτό σημαίνει ότι ο συναγερμός με κινητό δεν απαιτεί σύνδεση σταθερής τηλεφωνικής γραμμής. Όταν συμβεί κάτι, ο συναγερμός με κινητό μας ειδοποιεί είτε με τηλεφωνική κλήση είτε με γραπτό μήνυμα σε έναν από τους τηλεφωνικούς αριθμούς (συνήθως μέχρι πέντε) που έχουμε ορίσει. Σε περίπτωση που έχουμε αναθέσει σε εταιρεία φύλαξης να παρακολουθεί το συναγερμό μας, η κλήση γίνεται και εκεί.
Βασικό πλεονέκτημα που μας δίνει ο συναγερμός με κινητό είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο ως τηλεχειριστήριο κι έτσι να χειριζόμαστε το σύστημα ασφαλείας μας από οπουδήποτε. Με το συναγερμό αυτόν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μια συνήθη τακτική των διαρρηκτών: συγκεκριμένα, ο συναγερμός με κινητό θα εξακολουθήσει να λειτουργεί και να μας προστατεύει ακόμα κι αν ο διαρρήκτης κόψει τα τηλεφωνικά μας καλώδια πριν εισβάλει στο χώρο μας.
Εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα που μας δίνει ένας συναγερμός με κινητό είναι ότι, καθώς λειτουργεί μέσω κινητής τηλεφωνίας, μπορούμε να τον εγκαταστήσουμε και σε απομακρυσμένα εξοχικά ή και στο σκάφος μας. Αν η περιοχή που μας ενδιαφέρει να εγκαταστήσουμε το συναγερμό με κινητό δεν διαθέτει ισχυρό σήμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κεραία που συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο και να το ενισχύσουμε.
Κατά τ' άλλα, ο συναγερμός με κινητό συνδέεται με τους βασικούς αισθητήρες που διαθέτει κάθε σύστημα ασφαλείας. Συγκεκριμένα, μαγνητικές επαφές σε πόρτες και παράθυρα, ραντάρ κίνησης αδρανή στα κατοικίδια και φώτα ασφαλείας στην περίμετρο του χώρου μας και μέσα σε αυτόν, καθώς και εξωτερική κι εσωτερική σειρήνα. Ταυτόχρονα, ο συναγερμός με κινητό μπορεί να επεκταθεί με επιπλέον αισθητήρες, όπως είναι οι αισθητήρες για θραύση τζαμιών, για ανίχνευση καπνού και διαρροών αερίων/υγρών. Φυσικά υπάρχει κι εδώ η δυνατότητα ο συναγερμός μας να συνδεθεί με τους αυτοματισμούς του χώρου μας, π.χ. με κατάλληλους αισθητήρες θερμοκρασίας να ενεργοποιεί ή να απενεργοποιεί τη θέρμανση ή την ψύξη του χώρου μας, με αισθητήρες υγρασίας το αυτόματο πότισμα, με αισθητήρες φωτός να κατεβάζει ή να ανεβάζει τα στόρια μα και να ανάβει φώτα ή προβολείς ασφαλείας.