Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αισθητήρες συναγερμού

Κάθε σύστημα ασφαλείας διαθέτει αισθητήρες συναγερμού. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι αισθητήρες συναγερμού είναι τα «μάτια» και τ' «αυτιά» ενός συστήματος ασφαλείας. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει φροντίσει, ώστε οι αισθητήρες συναγερμού να είναι πια πολλοί και διαφορετικοί.
Οι αισθητήρες συναγερμού είναι ενσύρματοι ή ασύρματοι, ενώ μπορούμε να εγκαταστήσουμε από μερικούς ως δεκάδες από αυτούς στο χώρο μας, ανάλογα με την έκτασή του και τις ιδιαιτερότητές του.
Οι πιο βασικοί αισθητήρες συναγερμού, που περιλαμβάνονται σε κάθε σύστημα ασφαλείας, είναι οι μαγνητικές επαφές. Οι μαγνητικές επαφές τοποθετούνται σε πόρτες και παράθυρα κι ενεργοποιούν το συναγερμό όταν κάποιος διέλθει από αυτές.
Προηγουμένως όμως θα έχουν ενεργοποιηθεί οι αισθητήρες κραδασμών. Αυτοί οι αισθητήρες συναγερμού ειδοποιούν την κεντρική μας μονάδα όταν αντιληφθούν κραδασμούς σε πόρτα ή παράθυρο, πριν καν ανοίξει κάποιο από αυτά. Σημαντική προστασία μας προσφέρουν φυσικά και οι αισθητήρες θραύσης τζαμιών.
Ακολουθούν οι αισθητήρες συναγερμού που ονομάζονται ανιχνευτές κίνησης ή ραντάρ. Τα ραντάρ αξιοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες και μας προσφέρουν μεγάλο βαθμό προστασίας. Κατ' αρχάς υπάρχουν τα ραντάρ παθητικών υπερύθρων (PIR), που μετρούν τη θερμοκρασία του σώματος που βρίσκεται στην εμβέλειά τους. Προγραμματίζονται έτσι, ώστε να μην ενεργοποιούν το συναγερμό όταν περάσει κατοικίδιο. Αυτοί οι ανιχνευτές κίνησης είναι κατάλληλοι τόσο για τον εσωτερικό, όσο και τον εξωτερικό χώρο.
Ακολουθούν οι αισθητήρες συναγερμού που λειτουργούν με δέσμες μικροκυμάτων. Αυτά τα ραντάρ εκπέμπουν ενεργά μικροκύματα και μετρούν την αντανάκλαση του σώματος που κινείται απέναντί τους. Αντίστοιχοι αισθητήρες συναγερμού είναι τα ραντάρ που εκπέμπουν υπερηχητικά κύματα.
Εξαιρετική προστασία προσφέρουν οι αισθητήρες συναγερμού που εκπέμπουν δέσμες (Beams). Τα ραντάρ αυτά είναι ζεύγη ανιχνευτών που δημιουργούν αδιαπέραστη διπλή (ή και τριπλή, τετραπλή κ.λπ.) υπέρυθρη ακτίνα, που όταν παραβιαστεί, πυροδοτείται ο συναγερμός. Αυτοί οι αισθητήρες συναγερμού είναι ιδανικοί για την περιμετρική προστασία του χώρου μας, αφού σταματούν τον εισβολέα πριν καν προσεγγίσει την πόρτα μας, ενεργοποιώντας τόσο τη σειρήνα, όσο και τους προβολείς. Μπορούν ακόμα να τοποθετηθούν σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες, ώστε, αν θέλουμε, να τ' αφήνουμε ανοιχτά χωρίς το φόβο μιας ανεπιθύμητης επίσκεψης.
Εκτός όμως από τους διαρρήκτες, είναι κι άλλοι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν στο σπίτι ή τον επαγγελματικό μας χώρο.
Σημαντικοί αισθητήρες είναι και οι ανιχνευτές καπνού, που μας προφυλάσσουν από τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Αυτοί οι αισθητήρες συναγερμού μπορεί να είναι φωτοηλεκτρικοί (ορατού καπνού) ή ανιχνευτές ιονισμού (που αντιδρούν στην καύση).
Οι αισθητήρες διαρροών μας προστατεύουν σε περίπτωση που έχουμε διαρροή γκαζιού, αν έχουμε στο σπίτι, ή νερού, αν σπάσει κάποιος σωλήνας.
Τα σύγχρονα συστήματα συναγερμών, αξιοποιώντας την τεχνολογία, μας δίνουν τη δυνατότητα να τα συνδέουμε με τους αυτοματισμούς του χώρου. Έτσι, υπάρχουν αισθητήρες φωτός που δίνουν την εντολή στην κεντρική μονάδα ν' ανάψει τα φώτα ή τους προβολείς συγκεκριμένες ώρες (π.χ. κατά την απουσία μας) ή να κατεβάσει τα στόρια. Υπάρχουν ακόμα αισθητήρες που μετρώντας την υγρασία δίνουν την εντολή να ξεκινήσει το αυτόματο πότισμα, καθώς και άλλοι που μετρώντας τη θερμοκρασία ξεκινούν τη θέρμανση ή την ψύξη του χώρου.
Καλό είναι οι αισθητήρες να επιλέγονται με τη συνδρομή εξειδικευμένων τεχνικών, που υποδεικνύουν και τις θέσεις που είναι οι πιο κατάλληλες για την τοποθέτησή τους.